Beyaz Tüy

184 Kez Okundu





Çocukluğumuza başka bir heyecan katmıştı “beyaz tüy ” ve taşıdığı değişik kalpler. Biz onlara, onların çocukluğunu geri verdik beyaz tüyün gölgesinde… Onlar bize bisküvi , çikolata verdiler yeşilin mavi üzerindeki gölgesinde… Uzaktan, mavinin üstünde süzülen küçücük beyaz bir TÜY’dü, bizim için beyaz yelkenli.

 

Yıllar yılı hep uzaktan bakmışızdır açıktan geçen yelkenlilere. Biz onlara, onlar bize. Bilmezler çünkü Mazı’yı ve koylarını. Bazıları kazara uğrardı buralara. Çok sevinirdik çünkü alışık olmadığımız bir durumdu. Uzaktan, mavinin üstünde süzülen küçücük beyaz bir tüy’dü, bizim için beyaz yelkenli. Artık biliyorduk onların tüy değil yelkenli olduğunu. Çocukluğumuza başka bir heyecan katmıştı beyaz tüy ve taşıdığı değişik kalpler. Biz onlara, onların çocukluğunu geri verdik beyaz tüyün gölgesinde, onlar bize bisküvi çikolata verdiler yeşilin mavi üzerindeki gölgesinde…

 

Yıllar önce atalarımız buralara yerleştiği zaman korsan saldırıları oluyormuş kıyılara. Bu nedenle sahilden iki kilometre kadar uzağa kurmuşlar köyümüzü. Hep korkmuşlar denizden. Dağlar barınak olmuş hayvanlarına, kendilerine. Bu gün bizler, denizden ve denizin getirdiklerinden artık korkmuyoruz. Sahillere indik,sizleri ve beyaz tüyünüzü sevgiyle karşılamak için.

 

Bodrum’dan Gökova’ya doğru açıldığınızda, Orak Adası’nı geçince Pırasa Adası’na ve Kise Bükü’ne ulaşırsınız. Sonra Çamlık ve şžeytan Deresi Koyu. Ardından Çatal Burnu ve Akarca. Sonrasında Çakıllı Yalı, İnce Yalı, Hurma Sahili, Ilgın ve Sedef koyları. Hurma Sahili ve İnce Yalıyı ayıran tepenin üzerinde de Mazı Köyü. Hoşgeldiniz!

 

Çakıllı Yalı, İnce Yalı ve Hurma Sahi-li’nde köylülerimin narenciyeye seb-ze bahçeleri vardır. Çünkü içilebilir nitelikte su sadece bu sahillerde bulunur. Ayrıca birkaç restoranımız ve pansiyonumuz da bu sahillerdedir.

 

Köylümün geçim kaynağı çoğunlukla halıcılık. Genç kızlarımız yapar el emeği, göz nuru halıları. Kendileri gibi güzel olur halıları da. Görmek isterseniz, yürüyerek ya da bir araba tutarak köye çıkabilir, herhangi bir eve gidip görebilirsiniz. Sizleri halkımıza özgü bir sıcaklıkla karşılayıp çay veya kahve ikram ederler, karnınızın aç olup olmadığını sorarlar hemen. Işıltılı gözlerinden anlarsınız ziyaretinizin onları mutlu ettiğini. Genç erkeklerimiz ise turistikgezi yat-larında çalışırlar yazları. Kaptan, gemi adamı, miço olarak. Kızlarımızın göz-leri denizdedir her zaman, sevdiğini geçerken görebilmek için uzaktan da olsa. Her ailenin, küçük de olsa sahillerde narenciye ve sebze bahçesi, birkaç büyük baş hayvanı, üç beş tavuğu vardır kendi ihtiyaçlarını giderecek kadar. Zeytincilik ve arıcılık köyümüzün diğer geçim kaynaklarıdır. Çok güzel natürel zeytinyağı ve bal bulabilirsiniz her zaman.

 

Bazı köylülerimiz de sahillerde tesis işletiyor. Kimi narenciye bahçesi içerisinde pansiyon, kimi de sahillerde restoran.

 

Çakıllı Yalı:

 

Çiçek Pansiyon, Parmaksızın Yeri İnce Yalı: Kale Restaurant & Pansiyon, Taş Turizm Tesisleri, İnce Yalı Aile Tesisleri

 

Hurma Sahili: Mazı Restaurant, Kayabaşı Restaurant, Sahil Pansiyon, Uğur Pansiyon, Öztekin Pansiyon, Kıvanç Pansiyon, Akkaş Pansiyon, Kaptan Pansiyon.

 

Köyümüzün tarihi oldukça eskiye dayanır. Adını yabani mazı bitkisinden almış. Köy etrafında hâlâ yabani mazı bitkileri var. Yüzyıllar önce göçebe hayatı yaşayan atalarımız buraya yerleşmiş. Çevre dağlarda ve sahillerde bizlerden önce burada yaşamış Leleglerin, Karyalıların, Bizanslıların izlerini görebilirsiniz.

 

Köyün orta yerinde Soluk Taşı dediğimiz bir kayalık, bu kayalığın üzerinde de tahminen 2-3 bin yıllık bir zeytin ağacımız var. Sıcak havalarda bu zeytin ağacının gölgesinde oturup serinler, rahat bir soluk alırız.

 

Öğle yemeği için halı yapmaya ara veren genç kızlarımız ve sevdiği delikanlılar burada buluşurlar.

 

Bu nedenle bir çok aşk burada başlamış ve yaşanmıştır.

 

Hâlâ yeraltında keşfedilmeyi bekleyen mozaiklerin ve diğer tarihi değerlerin yerlerini gelip kendiniz de görebilirsiniz. Bahçe aralarında gezintiye çıkmanızı, bahçe duvarlarını incelemenizi tavsiye edebilirim. Yazları Hurma Sahili’nde çok rahat barınabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı buradaki restoranlardan ve küçük mar-ketlerden sağlayabilirsiniz. Tekneleriniz için de su ve elektrik temin edebilirsiniz.

 

Restoranlardan birisini ben işletiyorum. Kim bilir, belki de benim restoranıma gelirsiniz ?


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

D-Marin Marinalar Grubunda yeni yapılanma

Önceki Yazılar

Rüzgarınızın götürdüğü yere gidin!:))) Bu aylarda Denizin Keyfi Bir Başka Oluyor

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ