Bodrum’da Kış günlerinde yapılacak 50 güzel şey.

52590 Kez Okundu





1-Bodrum’u en güzel manzaralı yerlerden seyredin

 Bodrum’a yükseklerden baktığınızda farklı görürsünüz, deniz kıyısından baktığınızda bir daha başka… Sabah ayrı güzeldir, gün batımında ayrı bir güzel… Günün her saatinde  Bodrum’u izlemek ayrı bir keyiftir… Genelde insanlar ilk etapta Gümbet ile Bodrum arasında hacklink hizmeti molfix lifta kullananlar lifta fiyatı en ucuz lifta bulunan Haremtan’dan Bodrum’u izlerler… Yel değirmenlerinin de bulunduğu bu tepe gerçekten hem Bodrum, hem de Gümbet manzaraları izlemek için idealdir.
Bodrum’u biraz tepeden izlemek isterseniz size önerimiz The Marmara Otel’in havuzbaşıdır. Burada bir kahve içerek otelin terasından Bodrum’u izlemek bambaşka bir keyif…
Bodrum’un içinde Halikarnas Disko’yu geçtikten sonra  Paşatarlası’ndan gün batımı seyri ise doyumsuz oluyor…

 

 

2-Billboardları
izleyin,
Facebook’u ve
interneti göz
ardı etmeyin

 Bodrum’da iyi çalışan bir Billboard sistemi var… Buradan özellikle etkinlikleri, konserleri, yeni açan restoranları, kış indirimlerini  izlersiniz… O yüzden gözünüzün ucuyla Billboard’ları izlemeyi ihmal etmeyin genellikle size doğru yolu gösterirler.  Bodrum’da bir çok web sitesi size güncel etkinlikleri, nereye gidilir, nerede kalınır, nerede yemek yenilir, konserler saat kaçta, gibi bilgileri aktarır, sizi haberdar eder. www.nereyegidilir.com sitesi, okumakta olduğunuz Bodrumlife dergisinin bu işi misyon edinmiş bir sosyal sorumluluk projesidir… Burada güncel etkinliklerin yanı sıra Bodrum ile ilgili merak ettiğiniz pek çok bilgiyi de bulabilirsiniz.  Tasarımıyla sizin de dikkatinizi çekecektir.
www.bodrum-hotels.com otel gereksinimleriniz için ideal bir site olup, www.bodrum-museum.com ise Bodrum
Sualtı Arkeoloji müzesi hakkında hiç bir yerde bulamıyacağınız geniş bilgiler içerir.

3-Gece Kulüpleri, müzikholler sizi bekliyor

 Her biri birbirinden güzel gece kulüpleri sizi ağırlamak için hazırlar…  Gecelerinizin renkli geçmesini istiyorsanız Bodrum sizin için bulunmaz bir cennet… Küba, Helva, By Jack hemen deniz kıyısında sizi bekliyor… Küba ve Helva Dj performasları, By Jack ise konserleriyle ünlü…  Marina’da canlı müzikleriyle
Marina Yacht Club Bodrum’un en gözde mekânlarından… şžehir içine doğru gittiğinizde

Cumhuriyet Caddesi’nde Kule Bar her akşam değişik temalı Dj performanslarıyla ilgiyi çekiyor. Yine  bu bölgede deniz kıyısındaki Mandalin Sound ise canlı müzik performansları ve ‘Eski 45likler” “Kostüm Partisi” gibi etkinliklerle dolup dolup
taşıyor…
 

4-Tarihi yerleri keşfe
başlayın

Her yeri tarih ile haşır neşir olmuş bir kent Bodrum. Tarihi 5000 yıl öncesine kadar gidiyor..
Antik dünyanın 7 Harikası’ndan biri olan Mausoleum anıt mezarı kalıntıları Bodrum’da  eski adıyla Halicarnassus’ta…  Leleglerin, Karyalıların, Romalıların,  Haçlıların, Osmanlıların
izlerini sürmek oldukça keyifli… Büyük İskender’e karşı koyan ender savaşçılardan Pedesalıların Konacık’taki kaleleri,  Büyük İskender’in içinden geçerek Halikarnas’a girdiği Mindos Kapısı,  St.John şžövalyelerinin inşa ettiği Bodrum Kalesi, Mars Mabedi, Osmanlı Tersanesi bir çırpıda size sayıvereceğimiz tarihi alanlar…
Antik Tiyatro zaten sürekli sizi kendine çekecektir… Bir günde bitecek bir gezi değil tabi Bodrum tarihini keşif gezisi. Salt Bodrum Kalesi
lâyıkıyla gezildiğinde tam bir gününüzü alır… O yüzden tarihle ilgileniyorsanız, çevrede gezilecek tarihi yerleri dergimizin arka sayfalarında ayrıca sunmuş bulunuyoruz…
Her biri başlı başına birer inceleme konusu olan bu kadar çok tarihi yer Bodrum’u turistik olarak ön plana çıkaran önemli bir etken…

5-Pazarları “Brunch” keyfi
yaşayın

 

Cumartesi gecesinin yorgunluğu nedeniyle Pazar günü geç uyandıysanız artık kahvaltı yerine  güzel bir Brunch’la güne
başlayabilirsiniz…
Nerede güzel kahvaltı veya brunch var derseniz kalabalıkların boy gösterdiği Bitez sahillerini tercih edin eğer hava açıksa…
İstanbul’da, Ankara’da yaşayamayacağınız bir kış
deneyimi sizi bekliyor olacak deniz kıyısında…
Zengin bir açık büfe, muhteşem bir atmosfer…
Bitez sahilinde New Seasons restaurant pazar brunchlarıyla ünlü.
Kızılağaç tarafında Mangalcı ve Yeşil Vadi bu konuda çok kişinin beğenisini kazanmış… Özellikle çocuk oyun alanları kendinize daha çok zaman ayırmanızı sağlayabilir. Gümüşlük’e doğru giderken Keyifli Restaurant Pazar günleri hayli iddialı… Sempatik bir aile sizi karşılayacak burada… Klasik kahvaltılar arıyorsanız Bodrum’da Cafer Paşa caddesinde Pan Pan,  Bodrum Marina karşısında Café Cafen sizi bekliyor olacak… Yalıkavak’ta sahilde  Çardaklı Restaurant kahvaltı konusunda aranılan isimlerden.
Turgutreis’teki Country Ranch da Pazar günleri kır ortamında başarılı Brunchlar sunan yerlerden biri.

6-Denizciler
kahvesinde kahve içip etrafta olup biteni gözleyin

Denizciler Kahvesi Bodrum’da yaşayan yerliler ve yerleşmişlerin klasiğidir. Burada özellikle Bodrum’un yaşlı denizcilerini başlarında
kaptan şapkalarıyla görürsünüz.  
Bir masa etrafında toplanmış eski günlerin anılarını anlatıyorlardır birbirlerine…
Bu kahvede oturup birer çay yudumlarken etrafınızı gözlemlerseniz Bodrum’u da  
içinizde hissedersiniz. Yanınızda devasa Bodrum Kalesi ve önünüzde bitmeyen öyküleriyle
Bodrum size eşlik edecektir.

7-Oasis AVM’de
güzel bir gün geçirin

Bodrum’un ilk AVM’si aynı zamanda  Türkiye’nin ilk açık hava AVM’si Oasis…
Dünyanın ve Türkiye’nin en iyi mağaza zincirlerini bünyesinde barındıran Oasis AVM’de geniş bir alanda çeşitli yeme içme üniteleri,
kafeler, her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz mağazalar bulunmakta… Kültürel ve sanatsal etkinliklere ayrı bir değer veren Oasis AVM bünyesinde sinemalar, sanat galerileri, geniş ve ferah gezi alanları nevcut…
Oasis AVM’de ayrıca tiyatro, konser, konferans gib etkinliklerin gerçekleştiği bir kültür merkezi de bulunmakta…
Eğer yılbaşında Bodrum’daysanız Oasis’deki  Yılbaşı şženlikleri ilginizi çekebilir.
Kısacası Oasis’te alışverişinizi yapabilir, kahvenizi içebilir, yemeğinizi yiyip, sinemaya gidebilir, çocuğunuzla ailenizle güzel bir gün  geçirebilirsiniz.

8-Bodrum’da sinemaya gidip en yeni filmleri 3 boyutlu olarak izleyin

İki AVM içinde Cinemarine ve Cinemaximum grupları tarafından işletilen 20’ye yakın sinema salonu bulunmakta… Her ikisi de günün digital ses  ve 3 boyutlu gösterim teknikleriyle dolu olan bu sinemalar sizi
adeta  büyük şehirlerdeymişcesine  dünyanın en yeni filmleriyle yine tüm dünya ile aynı
günlerde buluşturuyorlar.  Oasis Alışveriş Merkezi’nde  Cinemarine sinema salonları, Midtown AVM’de ise Cinemaximum sinema salonları Bodrum’da güzel günler geçirmeniz için mevcut alternatiflerden önemli iki tanesi…

9-Bilardo veya Bowling Oynayın

Bodrum’da biri yeni açılan Highsore olmak üzere iki adet Bowling ve Bilardo salonu bulunuyor. Oasis Alışveriş Merkezi içindeki Oasis Bowling ile Midtown Alışveriş Merkezi’ndeki Highscore Bodrum’da nereye gideyim, nasıl vakit geçireyim sorularına farklı imkânlarıyla cevap veren iki tesis. Sabah saat 10 dan akşam geç vakitlere kadar hizmet veren bu iki tesiste Bowling ve Bilardo masaları bulunuyor.  Dart, Playstation yanında birer kafesi de bulunan her iki tesisin  içinde özellikle bilardoda eğitmen hocalar ders vermek ve bilardonun inceliklerini öğretmek için sizi bekliyorlar.

10-Yeni açılan farklı mekânlarıkeşfedin

 

Eski bildiklerinizi unutun. Bodrum sürekli yenileniyor.
Dünyada mekânların bu kadar çabuk el değiştirdiğini, yenilendiğini başka yerde göremezsiniz… O yüzden ne,
nerede, ne zaman açılmış hayli dikkat etmek gerekebilir… Bodrum haliyle çabuk
gelişen ve boyutları giderek büyüyen bir belde… İşte size yeni açılan bir kaç mekân… By Jack: Güzel konserlerin verildiği yepyeni bir mekân…
Güzel bir ses düzeni, eski bir Bodrum evinden restore edilmiş keyifli bir mekân…
BastaPasta: Oasis içerisinde İtalyan lezzetleri sunan, iddialı bir İtalyan Restaurantı…
Midtown AVM: Bodrum’un en büyük AVM’si… Büyük şehirlerde gördüğümüz cinsten içinde yok yok… Eğlencesinden yeme içmeye yeni bir belde adeta.. 

11-Resimle aranız iyiyse sergi salonları sizi bekliyor

Sık sık sergilerin açıldığı pek çok galeri kış aylarında da önemli ressamların ve heykeltraşların eserlerini sergilemeye devam ediyor…
Oasis AVM’deki Nurol Kültür Merkezi 15’er günlük periyodlarla önemli sanatçıların eserlerini sergiliyor.
Midtown AVM’deki sanat galerisi de 15 günlük periyodlarla daha çok yerel sanatçılara  sergileme olanağı sunuyor. Bodrum’un ilk özel koleji
Marmara Koleji ise geniş kültür merkezinde kapılarını sanatçılara açan bir başka uğrak noktası olabilir sizin için.  
şževket Sabancı Kültür Merkezi,
Turgutreis’te sık sık sergiler açan ve konferanslar düzenleyen bu yılın yeni kurumlarından biri.. Yalıkavak’ta Kafe Minör’de de kış aylarında  çeşitli resim sergileri düzenliyorlar… Müzikle ve resimle içiçe güzel bir ortam.

12-Midtown’da bir gün  geçirin

Bodrum’un yeni açılan AVM’si Midtown Ortakent’te açıldı. Çocuklar ve gençler için Macera Adası, Cinemaxiumum sinema salonları, yeme içme üniteleri, bünyesindeki CarrefourSA ve Highscores Billardo ve Bowling salonuyla ve tabii alışveriş olanaklarıyla Midtown güzel bir gün geçirmeniz için iyi bir fırsat… AVM içinde bulunan kafelerde güzel vakitler geçirebilir, iyi bir film seyredebilir, alışverişinizi yapıp eve dönebilirsiniz…
 Özellikle havaların kapalı olduğu kış günlerinde sıcak bir barınak arıyorsanız Midtown güzel bir seçenek.

13-Bodrum Kalesi’ni fethedin..

 
Bodrum Kalesi veya Saint Jean şžövalyeleri Kalesi 1400’ lü yılların başından günümüze kadar gelen zengin bir tarih sunuyor. 1402-1522 yılları arasında Malta şžövalyeleri’nin Kudüs yolundaki durak ve hastane işlevini gören Bodrum Kalesi Kos’ta, Rodos’ta ve Malta’da bulunan kalelerin farklı bir versiyonu. 1522 yılında günümüzde Muhteşem Yüzyıl dizisiyle kendinden sık bahsedilen Kanuni Sultan Süleyman’ın ele geçirdiği kale, sonraki yıllarda Osmanlıların yönetiminde kalmış.  Sonradan Halikarnas Balıkçısı olarak anılacak Cevat şžakir de bu kalenin en meşhur kalebentlerindendir.  Cumhuriyet döneminde ise bir dönem hapishane işlevi görmüş, ardından 1964 yılından sonra müze olarak kullanılmaya başlanmış. Kale başlı başına bir gün ayırmanız gereken önemli yerlerden biri.

Bünyesinde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni barındırıyor. Müzede  dünyanın en eski batığı Uluburun için özel bir sergileme alanı da bulunuyor. Kış aylarında bazı alanlar kapalı olabiliyor. www.bodrum-museum.com sitesinden açılış saatleri ve fiyatlarını öğrenebilirsiniz.

14-Bodrum Deniz  Müzesini gezin

 
Bodrum’da geçtiğimiz yıl açılan Bodrum Deniz Müzesi gerek Bodrum’da yaşayanlar gerek Bodrum’u ziyaret için gelenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden  biri…  Müzede Bodrum yapımı onlarca teknenin ortalama 1 metre boyunda maketleri  yer alıyor… Bodrum’da yaşamış denizcilere ait fotoğraflar yanında Cevat şžakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı)
için özel bir köşe de yer alıyor. Bu köşede  Halikarnas Balıkçısı’nın özel eşyaları, mektupları, el yazmaları görülebilir. Müzenin bir başka bölüm Deniz Kabukları koleksiyonuna ayrılmış. Hasan Güleşçi tarafından dünyanın dört bir yanından toplanmış çoğu ender parçalardan oluşan deniz kabukları koleksiyonu Deniz Müzesinin üst katında sergileniyor.
Müze diğer tüm müzeler gibi Pazartesi günleri kapalı olup diğer günler 9-17 saatleri arasında gezilebilir. Müzeyi gezme süresi yaklaşık bir saatsürmektedir.

15-Tenis ve golf oynayın

Tennis Life Bodrum girişindeki Bodrum Port kavşağında, Ortakent-Yahşi Tenis
Kulübü  Yahşi’de ve Bitez Belediyesi Tenis Kulübü ise Bitez’de tenis oynamanız için, içinde hocasıyla  hizmet vermeye hazır. 10 liradan başlayan saat ücretiyle kış aylarında bol bol ve sıkışmadan tenis oynayabileceğiniz yerler…
 Ayrıca Bodrum Golf Kulübü de içinde yer alan Tenis olanaklarıyla  bu spor için bu yıl hizmete giren bakımlı ve iyi bir tesis…

Burada Golf oynamanız  ve güzel vakit geçirmeniz için her şey mevcut. Bodrum’a gelmişken boş vakitlerimde ne yapacağım diyorsanız spora ayıracağınız bu zamanlar size sağlığınızı da kazandıracaktır.

 

16-Balık Avlayın

Bodrum’un dört bir yanı deniz. Gerek dalarak zıpkınla, gerekse oltayla balık avlamak Bodrumlular için önemli bir spor, aktivite…
Bodrum mendirekten başlayarak yarımadanın her yerinde kıyıdan balık avlamak  olası… Küçük bir tekne bularak esaslı bir şekilde balık tutmaya bile gidilebilir. Bir yandan balık tutarken, bir yandan yeni dostluklar bile kurabilirsiniz.

17-Dans kurslarında Samba Rumba Sirtaki öğrenin

Bodrum’da dansın ayrı bir yeri var. Dans kulüplerinin de… Tüm dans kulüplerinin yıl boyu süren dans kursları, dans yarışmaları ve dans festivalleri çeşitli mekânlarda devam ediyor.  7 Yıldır faaliyet gösteren Viva Dans Kulübü’nün  1 şžubat 2013,  3 şžubat 2013 arasında gerçekleştireceği  Viva Fest’e Türkiye’nin en ünlü dansçıları katılacak. Festivale 30’a yakın eğitmen, çok sayıda dansçı katılması bekleniyor. Tüm etkinliklerde şovlar, dersler ve partiler Bodrum’a ayrı bir renk getirecek. Bir başka kulüp Bodrum Dans Kulübü Bodrum’un en eskisi ve  Türkiye’yi yurt dışında temsil eden bir kulüp. Uluslarara​​sı Bodrum Dans Festivali’ni düzenleyen bu kulüp uluslararası bir üne sahip… Dans kulüplerinde Tango, Samba gibi latin dansları yanında halk danslarımızı hatta komşu Yunanistan’ın  ünlü Sirtaki danslarını bile öğrenmeniz mümkün…

 

18-Konserlerde ünlü sanatçıları dinleyin

Bodrum’u bir festival alanı olarak düşünün ve her köşesinde her an bir konser olabileceğini tahayyül edin. Türkiye’nin ünlü isimleri her an bir yerde konserde karşınıza çıkabilir. Bodrum’un iki konser mekânı Mandalin Sound ve By  Jack kış
aylarında da önemli sanatçıları sahneye çıkarmaya hazırlanıyor. Yılbaşında şehir merkezinde Belediye tarafından düzenlenen konserde şževval Sam sahne alacak… Yazımızın başında da söylediğimiz gibi billboardlar ve internet siteleri size Konserleri sürekli anımsatacaklardır.
Bodrum’da bir sitenin açılışında Al di Meola’yı dinlemek, bir otelin partisinde Enrico Macias’ı yada Jose Feliciano’yu dinlemek bile olası.

19-Fotoğraf çekin, bilmiyorsanız fotoğrafçekmeyi öğrenin

Günbatımıyla, tarihi eserleriyle, plajlarıyla, doğasıyla, renkli eğlenceli yaşamıyla Bodrum fotoğrafçılar için bir cennet. Profesyonel olmasanız bile BODFAD adlı Bodrum Fotoğraf  Derneği  bünyesine katılıp, burada fotoğraf çekmeyi öğrenebilir, derneğin sık sık düzenlediği gezilerine katılarak birlikte fotoğraf çekmenin zevkine varırsınız. Lagina, Labranda veya Stratonikea gibi tarihi yerleri ayrı ayrı fotoğraflayarak özel koleksiyonlar bile oluşturabilirsiniz…
Günümüzün gelişmiş fotoğraf makinalarını ucuz fiyatlarla ve taksitle edinme olanağı varken bu işi yani fotoğraf çekmeyi uzun süredir düşlüyorsanız hiç vakit kaybetmeyin…
Bodrum’un tek katlı evleri, taşevleri, eski kapıları, köyleri, denizcileri, koyları sizi bekliyor…

Digital makinelerle çekin çekebildiğiniz kadar ve bunları sosyal paylaşım sitelerinde paylaşın…

20-Doğa gezilerinekatılın

 Bodrum yakın çevresini ve doğal güzelliklerini keşfe çıkmak  Bodrum’da yapılacak en güzel sporlardan biri…
Çeşitli dernekler zaman zaman doğa yürüyüş turları tertipliyor. Bunların en disiplinli olanı Bodosk. Bodrum Doğa Sporları Kulübü… Yalnız Bodrum içinde değil dahada uzaklara giderek konaklamalı kamplı turlar düğzenliyorlar…  Böyle bir kulübe üye olunup hem sağlık açısında hem de çevreyi tanıma açısından, doğayla içiçe olma adına güzel günler geçirilebilir.
www.bodosk.com sitesi ne-nasıl-nerede konularında güzel bir başlangıç yapmanız için size önayak olabilir.

 

21-Mutlaka balık yeyin, deniz  mahsullerinin tadına bakın

 Bodrum’a gelipte balık yemeden gitmek olmaz. İstanbul’dan geldiyseniz Bodrum yöresinin balıkları size  garip gelecektir… Özellikle Lağos ve Siğnarit, Levrek  beyaz etli balıklardır. İstanbul’un yağlı balıkları yerine etine dolgun balıklar bunlar…  
Barbun, Çipura, İzmarit, Karagöz, Küpes, Levrek, Lağos, Siğnarit, Tekir, Sarpa, İskorpit, Mercan, Kefal, Isparoz bölgede bulunan balıklardan en bilinenleri. Levrek ve Çipura kültür balığı olarak da üretildiğinden lezzetlerine karşı duyarlıysanız önceden sormanızda ve bilgi almanızda yarar var… Bodrum’un en meşhur balık restoranları bölgesi Gümüşlük olarak bilinse de kış aylarında sessiz ve sakin bir havaya bürünen Gümüşlük -hele yaz günlerindeki hengameyi ararsanız- hayal kırıklığı yaratabilir.  

O yüzden size Bodrum’un  içinde marina karşısında Akvaryum’u, Gemibaşı’nı ve Memedof’u öneririz… şžehir içinde Meyhaneler Sokağı denilen Manavlar Arkası bölgesinde Evgenia ve Bodrum Feneri gibi Meyhane-Restoranlar da hemen yandaki balıkçılardan aldığınız balıkları pişiren ve güzel mezeleriyle deniz ürünlerinin keyfine varacağınız isim yapmış yerler…

Biraz uzaklaşmak isterseniz Ortakent sahilinde Köşem, Gebora,  Yahşice, Yalıkavak’ta Gerişaltı’nda Çimentepe size iyi gelebilir. Bu dört işletmede yerel ailelerin işlettiği, mezeleri güzel ve özel yerlerdir…

 

21-Yeni tadları keşfedin

Bodrum’da Bodrum yemekleri dışında Çin yemeklerini tadabileceğiniz Oasis’te Chineese Inn ve Bodrum Marina karşısında Hong-Kong Chinese Restaurant başarılı iki mekân. İspanyol lezzetlerini tadmanız için La Pasion Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Caddesi arasındaki Uslu Sokak’ta gizli..
Oasis’te yeni açılan çiçeği burnunda BastaPasta ise  size  kendi deyimleriyle “unutamayacağınız İtalyan lezzetleri” tattırmak için sabırsızlanıyor…

22-Yelken kurslarına katılın

Bodrum’da Bodrum yemekleri dışında Çin yemeklerini tadabileceğiniz Oasis’te Chineese Inn ve Bodrum Marina karşısında Hong-Kong Chinese Restaurant başarılı iki mekân. İspanyol lezzetlerini tadmanız için La Pasion Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Caddesi arasındaki Uslu Sokak’ta gizli..
Oasis’te yeni açılan çiçeği burnunda BastaPasta ise  size  kendi deyimleriyle “unutamayacağınız İtalyan lezzetleri” tattırmak için sabırsızlanıyor…

24-Bedava spor yapın

Ortakent ve Bodrum belediyelerinin spor salonları ücretsiz spor olanağı sunan bir çok programla dolu.
Ama bunun dışında Gümbet sahilinde, Ortakent Yahşi sahilinde ve anayolu kıyısında bulunan halka açık spor aletleri sizleri bekliyor… Hem yürüyüş için hem de vücüdunuzu geliştirmek için buradaki spor aletleri hayli başarılı ve özellikle yaz aylarında rağbet görüyor.  Yani kışın rahat rahat saatlerce spor yapabileceğiniz açık hava spor ve kondisyon aletleri hizmetinizde. Her beldede bulunan kilometreler boyu uzayan eşsiz sahil yolları sizin yürüyüş yapmanız için hazır. Ne trafik var, ne de kalabalık.. Yine yüzme havuzundan aletli sporlara kadar tam donanımlı Bodrum Belediyesi Binnaz Karakaya Spor Salonunda çeşitli spor etkinlikleri düzenlenmekte, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi, satranç gibi sporlar deneyimli öğretmenler eşliğinde ücretsiz, bazıları çok küçük ücretlerle verilmekte.
Gümbet’teki Binnaz Karakaya Spor Salonu’na 0252 319 52 41 nolu telefondan ulaşıp bilgi alabilirsiniz.

25-Spa ve Fitness Center’larda paralı spor yapın

 Bodrum’un dört bir yanı nitelikli hatta dünya ölçüsünde, zaman zaman dünya kategorilerinde en üst seviyelere çıkan Spa tesisleriye doludur… Büyük otellerin hepsinin bünyesinde uluslararası işbirliği yapan çeşitli Spa lar bulunmaktadır. Kempinski Barbaros Bay, Grand Yazıcı, The Marmara Bodrum, Gardens of Babylon, Bodrium Hotel, Lvzz Hotel  gibi tesisler  Spa’larıyla  birbirleriyle yarışmaktadır.

26-Zayıflayın fit olun

Fitness salonları da aynı ölçüde her otel bünyesinde  faaliyet göstermekte, özellikle kışın müşteri potansiyellerini canlı tutabilmek için  Fitness salonlarına özen göstermektedirler…
Trim Slim Center ve B-Fit gibi kurumlar özellikle kilo sorunu olanların  veya vücütlarını zinde tutmak, gençleştirmek isteyenlerin devam ettiği Bodrum’un tecrübeli diğer özel kurumları. Bodrum’da kendinize zaman ayırmanın, kış aylarında size uygun olanını seçip “haydi daha fit olmaya” demenin tam zamanı…

27-El becerilerinizi geliştirin

Bodrumdaki belediyeler ve merkezdeki Halk Eğitim Kursları kış aylarında özellikle kadınlara yönelik birçok el becerilerini geliştirme kursu açmaktalar…
Yemek pişirme, hediyelik eşya üretimi, el sanatları, dikiş, biçki kursları, yöresel gelinlik ve nakış işleme kursları gibi türlü çeşitli kurslar boş zamanlarınızı değerlendirebileceğiniz ilgi çekici etkinlikler… Çeşitli sanatçılar Seramik Kursları açmaktadır. Hızma Hediyelik bünyesinde Ahmet Hıdır (0252 316 67 16) tarafından verilen Seramik Kursları, Yalıkavak, Bamburu Seramik Atölyesi (0535 814 6079 ) bunlara güzel örnekler…

28-Briç oynayın

Bodrum Briç Kulübü  üye sayısı günden güne artan bir kulüp. Eğer önceden biliyorsanız  bu kulüp tam size göre. Rakipler, turnuvalar sizi bekliyor demektir. Bilmiyor ya da merak ediyorsanız en azından size öğrenmeniz için ön ayak olacak kişiler ve kaynaklarla burada karşılaşabilirsiniz.
Atatürk Bulvarı Yahya Çavuş Cad. 6/1    Konacık –  Bodrum  
(0252) 317 11 03

29-Gün batımını izleyin

Gün batımılarının en güzel beldeleri Turgutreis ve Yalıkavak… İnanılmaz güzellikte günbatımları bu beldelerde bir ayrı güzel… Karşılardaki adaların silüetleri, balıkçı teknelerinin silüetleri ile birlikte doğa size her gün bir yeni şölen hazırlamakta… Fotoğraf makinenizi kapın ve hemen bu iki beldeye gidin… Unutmayın Bodrum’la ilgili gün batımı fotoğraflarının en güzelleri buralardan çekilmekte… Hele güneşin battığı akşam biraz parçalı bulutluysa ortaya enfes tablolar
çıkıyor…

30-Yürüyüş Yapın

Yürüyüş yapmak için Bodrum’un her yeri bir ayrı güzel… Bodrum merkezindeki marinanın bir ucundan taa Paşatarlası’na kadar kesintisiz bir yürüyüş parkuru yaklaşık 4 km… Gidiş dönüş neredeyse  bir, bir buçuk saat. Gümbet koyu, Bitez ve Ortakent başta olmak üzere birbirinden güzel sahil yolları yürüyüş ve hafif koşular için sizi bekliyor. Araçların geçmediği bu alanlar Gümbet ve Ortakent’te spor ve egzersiz aletleriyle donatılmış belediye tarafından.  Ücretsiz yararlanabiliyorsunuz… Ortakent’te Yahşi Yalısı ve Turgutreis yol bileşimi arasında da dikey ve zorlu bir yürüyüş parkuru sizi bekliyor… Canınız yürümek isterse Bodrum’un her beldesinde güzel alanlar bulmak ve keşfetmek size ayrı bir zevk ve zindelik verecektir.

31-Kahve içmek için evden çıkın

Bir kaç sene önce olsaydı “Ah Paris’te ne güzel kafeler var” der hayıflanırdık ama artık Bodrum kafeler yönünden hayli ilerledi ve birbirinden güzel kafeler özgün tadlarıyla güzel vakit geçirmeniz için Bodrum’un dört bir yanında hizmetinizde. Bodrum içinde Milta Marina çevresinde Kahve Dünyası, az ilerisinde Starbucks kendi özel lezzetlerini sunuyorlar. Milta Marina karşısında Café Cafen kendi özel tadlarını sunuyor müdavimlerine… Kahve Dünyası Turgutreis’te D-Marin içerisinde keyifli bir ortam yaratmış… Yalıkavak’ta Minör Kafe müzikli ortamıyla ilgi çekici… Oasis içinde Hippo, Midtown’da ise Rotunda, The Hunger, Sir Winston House, Chai Kafe ilgi çekici güzel vakit geçirilecek  kahve mekânları… Tabii Denizciler Kahvesi ve Raşit’in Kahvesi gibi geleneksek kahvehaneleri de unutmamak gerekir. Tepecik Camiinin hemen yanında bulunan klasik kahvehanenin yenilenerek modernleşmesini kültürel bir kayıp olarak gördüğümüzü belirtmeden geçemiyeceğiz…

 

32-Tiyatro gösterilerini kaçırmayın

Bodrumluların kışın doğru düzgün tiyatro gösterileri ve konserleri izlemeleri Oasis, Marmara Koleji ve şževket Sabancı Kültür Merkezi  vasıtasıyla olabilmekte. Bu konser ve gösteri mekânlarını Bodrumlulara kazandırdıkları için üç kurumu da kutlamak gerekir.
Oasis Kültür Merkezi ve Marmara Koleji salonları ve şževket şžabancı  Tiyatro açısından gelen turnelere cevap verebilecek nitelikte… Son olarak Ali Poyrazoğlu tiyatrosunu izlediğimiz Oasis gibi Marmara Koleji salonları da bize Yılbaşı Konseri gibi etkinlikleri sağlamakta. Etkinlik tarihleri www.nereyegidilir.com sitesinden izlenebilir.

33-Mausoleum’u gezmeyi ikmal etmeyin

Üzerinde “Mausoleum Geri gelsin” spekülasyonları yapılsa da 1850’li yıllarda kalıntıları gün yüzüne İngilizlerce çıkarılan ve Padişah fermanıyla İngiltere’ye hediye edilen Antik Dünyanın Yedi Harikasından Biri olan Mausoleum kalıntılarının orijinal yeri Halikarnasus’ta yani günümüzün Bodrum’unda halen görmemiz mümkün…  Eğer “yurtdışına kaçırılan ne?” derseniz birer kötü kopyası Bodrum Kalesi’nin yanında bulunan Kral Mousolos ve II. Artemisia’nın olduğu sanılan heykellerinin orijinalleri, Mousoleum’un tepesindeki arabanın atının büyük bir parçası ile Mausoleum’un duvarlarına ait kabartmalar…                        Bu kabartmaların     birer orijinal kopyası bugün Bodrum’da Mausoleum’un orijinal yerinde sergilenmekte…
Maalesef “Dünyanın yedi harikasından biri” “Mausoleum” için Bodrum’da ciddi hiç bir çaba bulunmamakta… Sadece ismini ön plana çıkarmak isteyen bir kaç kişi “Mausoleum’u geri isteriz” diye şov yapmaya yönelik çalışmalar  yapmakta…
Siz zamanınızı ayırın ve Bodrum’daki Mausoleum kalıntılarına gidin ve Danimarkalı Profesör Jeppesen’in çabalarıyla  sergilenen kalıntıları izleyin ve tarihimize ne kadar önem vermediğimizi bir kez daha görün.

34-El Sanatları sergilerini ihmal e tmeyin

El sanatçıları Bodrum’un her yerinde karşınıza çıkacaktır… Sık düzenlenen kermesler, özel kutlamalar, bayramlar sergilerin açıldığı ve maharetli ellerin eserlerini sergilediği özel fırsatlardır… Ancak beldelerin bir çoğunda el sanatçıları için özel alanlar bulunmaktadır. Gümüşlük girişi, Yalıkavak, Gündoğan sanatçılar sokakları, Ortakent ve Turgutreis’teki özel sergileme alanları el sanatçılarını bir arada göreceğiniz güzel ve vakit geçirilecek alanlardır. İncik, boncuktan adamakıllı güzel  yağlıboya, suluboya tablolara, karakalem desenlere de buralarda rastlayabilirsiniz.

35-Türkiyenin en pahalı çağdaş ressamı Burhan Doğançay’ı tanıyın

Dünyanın  tanınmış popüler sanatçıları için Bodrum bir çekim merkezi… Popüler olduğu kadar sanatçı kitlesini de kendine çeken büyülü bir doğa ve atmosfere sahip Bodrum. Dünyaca ünlü Türkiye’nin en pahalı ressamı Burhan Doğançay da yaşamının büyük bir bölümünü Turgutreis’teki ev-atölye-müze mekânında geçiriyor.  
Dünyanın çeşitli müzelerinde çağdaş eserleri sergilenen Doğançay, Turgutreis için “Dünyada eşi benzeri bulunmaz bir yer” diyor ve son dönem eserlerini buradaki atölyesinde yaratıyor. İstanbul’daki müzesinde ise kendi eserlerini sergiliyor. Eğer sanatçının eserlerine ilgi duyuyor ve atölyesini görmek istiyorsanız özel izin alarak bunu yerine getirebilirsiniz.

36-Yöresel pazarlardavakit geçirin
Yöresel otlar, zeytinyağı, süt ürünleri, organik, sentetik gübrelerin ve tohumların kullanılmadığı, doğal köy ürünleri Bodrum pazarlarının temel maddeleri… Tüm beldelerde haftanın belirli günleri kurulan semt pazarları bu bölgelere canlılık getirdiği gibi kışın yöre halkının akın ettiği yerlerdir. Hatta komşu Yunan adalarından bile gelip alışveriş yapan insanlara rastlayabilirsiniz. Yaz aylarında turist istilasına uğrayan pazarlar kışın daha sakin ve keyiflidir. Serin bir havada alışverişin keyfini şimdilerde yaşabilirsiniz.
Bodrum Pazarı haftanın üç günü kurulmaktadır Salı günü kumaş pazarı (yöresel kumaşlar, giysi vb.) Perşembe-Cuma günleri ise sebze meyve pazarı kurulmaktadır.
Ortakent’te Çarşamba, Bitez’de Perşembe, Yalıkavak’ta Perşembe, Turgutreis’te Cumartesi, Mumcular ve Gümbet’te Pazar günleri semt pazarı kurulmaktadır. Konacık’ta her Cuma günü kurulan pazara ilaveten Çarşamba günleri Organik Pazar da kurulmakta… Bitez’de ise Pazar günleri  diğerlerinden farklı olarak bir de ikinci el  bit pazarı kurulmakta… “Günümü nasıl değerlendireceğim?” diyorsanız gördüğünüz gibi yalnızca semt pazarları bile başlı başına birer ilgi odağı..

37-Yakın çevrenizdeki tarihe uzanın

Mausoleum, Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro gezileri sizi kesmeyecek kadar tarih meraklısıysanız koskoca bir Karia medeniyeti sizi bekliyor tanrılarıyla, antik tiyatroları ve mabedleriyle…
Stratonikea, Labranda, Mylasa, Lagina  gibi birçok önemli yerleşim yeri ve kutsal alanlar  
en fazla bir saatlik mesafede sizleri bekliyor. Sayfalarımızın sonunda “Bodrum’a Bir Saat Mesafedeki Gezilecek Önemli Yerler “ yazımıza bir göz atın . Sizi tarihin gizemli ve heyecanlı noktalarına götürecek enteresan yerler ilginizi çekecektir.

38-Bodrum’a ait kitaplar okuyun
Yazarı çizeri bol  bir beldedesiniz… Başta Halikarnas Balıkçısı lakabıyla anılan Cevat şžakir Kabaağaçlı olmak üzere  Neyzen Tevfik gibi taşlama üstadı Bodrum’un el üstünde tuttuğu yazarlar…
Bu topraklarda hayatını geçiren İlhan Berk‘in şiirleri unutulmaz… Yine hayatının emeklilik günlerini Bodrum’da yaşayan  Türk şiirinin ustası Özkan Mert hemen aklımıza gelen büyük isimler… Çok eskilere gidersek Halikarnasoslu tanıdık bir tarihçi, dünyaca ünlü dünyanın ilk tarihçisi, ilk Tarih kitabını yazan Heredot karşımıza çıkacaktır. Yine İlk Roman tarihini yazan Dionysyos’ta Halikarnaslıdır… Bodrum üzerine kitaplar yazan bir çok  yazarın çok çeşitli eserlerine
www.nereyegidilir.com sitesinden Bodrum’da ne okumalı  seçeneği ile ulaşabilirsiniz. Çok yakın iki seçenek istiyorsanız İki Bodrumlu Hamdi Topçu ve Cemil İpekçi’nin  kitaplarını bu sayımızda sizlere tanıttık…

39-Facebook’ta  Eski Bodrum  fotoğraflarına göz atın
“Bodrum eskiden nasılmış?” diye merak ettiğimizde Facebook yine imdadımıza yetişiyor ve  “Eski Bodrum” diye arayıp eski Bodrum fotoğraflarına ulaşıyoruz. Yüzlerce, binlerce güzel bir fotoğraf ve başarılı bir paylaşım… Varsa elinizde hiç kimsenin bilmediği Bodrum fotoğrafları sizin de paylaşabileceğiniz güzel bir site… Biz Facebook’ta iken girdiğimizde içinden çıkamadığımız bir grup “Eski Bodrum”…
şžiddetle tavsiye ederiz.

40-Günü birlik İstanbul’a gidip gelin

“Bodrum’a alışık değiliz” ve “bir gün iki gün ama sonra sıkılırız” diyenler için artık mesafeler çok kısa ve çok ucuz. Atlayın uçağa sabah  ver elini İstanbul . İki saat sonra İstanbul’da büyük şehir havası teneffüs ederek geri gelebilirsiniz. Fuarlara katılabilir. Imax’ta 3 boyutlu film seyreder, şubat ayında Slash’ın Myles Kennedy ile birlikte verdiği konseri, nisanda Mark Knopler’i ve harika gitarını, yada hafta sonları  çocuğunuzla birlikte Disney Live Show’ları izleyebilirsiniz… Ertesi gün döndüğünüzde Bodrum’dasınız… Ve inanın “İyi ki Bodrum’da yaşıyoruz” diyecekseniz…

41-Otantik restoranlarda yemek  yeyin

Bodrum’un tadlarını henüz keşfetmediyseniz Kabak çiçeği dolması, Zeytinyağlı Bamya, Taze Börülce Yemeği, Keşkek, Turp Otu Salatası, Acı Ot Kavurması, Deniz Börülcesi, Etli Nohutlu Kenger, Lokum Pilavı gibi yemekleri
Kısmet, Sakallı; Midtown’da Bodrum Sofrası, Oasis’te Begonvil  gibi yerlerde tatmak mümkün… Bu dört restoran özellikle Bodrum yemeklerinin sürdürülmesine ayrı bir özen göstermekte. Unutmayın her balık restoranında mutlaka yöreye ait deniz börülcesi, şakşuka, turp otu ve kabak çiçeği dolması gibi mezeleri bulmanız mümkün… Mutlaka tadmanızı öneririz… Otantik bir   Meyhane arıyorsanız Çarşı içinde “Kaptan’ın Yeri” tam sizin için. 

42-Bodrum’un beldelerini tanımak için her birine birer gün ayırın
Bu maddeyi aslında yazımızın başına bir numara olarak koymamız gerekir. Bodrum’un kendi içi kadar her bir beldesi ayrı bir güzellik ve ayrı bir kişilik sergiler.  Yalıkavak, Bitez, Ortakent-Yahşi, Turgutreis, Gündoğan, Göltürkbükü, Yalı, Mumcular, Gümbet, Konacık, Torba, Güvercinlik… Her birini derinlemesine tanımak, nerede ne var diye incelemek, yeni mekânları keşfetmek başlı başına bir zaman… Her birine bir gün ayırsanız örneğin: Gümüşlük’te sabah kahvaltısı yapsanız, çevrede bir tur atsanız, Antik Mindos’u bir görelim deseniz, Öğleyin Mindos Cumhur’un yerinde balık yeseniz, kış günlerinin kısalığına ancak sıkıştırabileceğiniz bir hareket olur… O yüzden arabanıza
atlayıp kısa bir şekilde turlamak belki en akılcısı ama biz yine de iyice tanımanız için her bir beldeye zaman ayırıp buraları iyice tanımazı öneririz.

43-Günü birlik Efes, şžirince, Pamukkale gibi yerlere geziler yapın

Bodrum’da geçirecek boş vakti olanların rotayı biraz uzatmalarında fayda var… Efes, Pamukkale  gibi yerler sizi bekliyor… Arabanıza
atladığınız gibi ver elini Pamukkale sizin çok çok  4 saatinizi alır. Efes’e 3 saatte çok rahat ulaşırsınız… Hatta geçtiğimiz günlerde kıyamet söylentileriyle gündeme gelen şirin yerleşim köyü şžirince’ye en çok 3 saatte ulaşabilirsiniz. Marmaris, Fethiye, Datça  hemen elinizin altında… Datça’ya haftanın belli günleri feribotlar çalışmakta… 1,5 saatte başka bir diyarda bulabilirsiniz kendinizi. Kabuğunuza çekilip oturmaktansa keşfe devam…

44-Dil kurslarına katılın

Çok kişi biliyoruz “Ah bir yabancı dilim olsa” diye  sızlanıyor… Özellikle gençler… Önlerinden geçip giden yabancı turistleri gördükçe arkadaşlık kuramadıkları için iç geçirip durduklarını hep hissedersiniz… Ya da mesleğinde bir adım ileri gitmek isteyenler… İşte kış ayları tam fırsatı…

Amerikan Kültür Derneği  
(0252) 316 9201 Bil Dil (0252)317 40 40 gibi kurumlar size yardımcı olabilirler… Bir tanıdığınız vasıtasıyla özel kursları bir sorgulayın, özel ders veren pek çok kişi karşınıza çıkacaktır… Yaza kendinize ikinci bir dili katarak hazırlanın.

45- Kos Adası’na gidin

Bodrum’da otururken tam karşımızda duran Kos’a gitmemek olmaz. Hele yeşil pasaportunuz varsa 100 Euroluk bir bütçeyle Kos’ta 4-5 saat geçirmeniz mümkün… Bir  Yunan adasını keşfedersiniz… Kos Kale’sini,
sokaklarını dolaşır, bir öğlen yemeği yeyip geri gelirsiniz.
İsterseniz bir gece fazla kalıp  akşamın keyfini çıkarabilirsiniz. İki kişilik oteller kışın 30 Euro’dan başlıyor. İki kişi 40-50 Euro’dan başlayan fiyatlarla oda bulabilir, iki kişi 50-60 Euro’ya güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Üstelik bir rum tavernasında buzukili, sirtakili ve uzolu. Bu konuda size Bodrum Feribot İşletmeciliği yardımcı olabilir. (252) 316 0882 (252) 313 2509.

 

46-Araba kiralayarak Mumcular ve Mazı bölgesine uzanın

Aracınız varsa Mumcular bölgesine ve çevresine gitmemeniz için hiç bir sebep yok… Ya da bir günlük araç kiralayıp Bodrum’un tozunu toprağını attırabilirsiniz. Mumcular bölgesi size yöresel yaşam hakkında güzel ipuçları verecektir. Yolunuzu uzatarak Mumcular’dan Mazı’ya sapın. Olağanüstü güzel bir doğa içinden uzayıp giden yoldan aracınızı sürerek  taa Mazı’ya kadar uzanın (Toplam 45 Dakika). Buranın kış aylarında bile yeşil manzarası ve henüz el değmemiş hali size Bodrum’un eskiden nasıl göründüğüne iyi birer örnek olacak…
Mazı’da Mazı Restoran’a gidin ve sahibi Önder Akkaş’ın  güzel balıklarından ve mezelerinden tadın.
Mazı Restaurant 0 252 3392119 Önder Akkaş 0 532 6670598

47-Piknik yapın…

Cumartesi ve Pazar günleri piknik yapmak için ideal bir yerdir Bodrum ve kırsal alanları…
Mumcular – Mazı yollarının  her bir yerinde, Yalıçiftlik ve Kızılağaç bölgelerinde, Tuzla’da Kuş cennetinde,  Yaka köy tepelerinde günü birlik piknik yapmak için harika alanlar bulunmakta…
Topunuzu, yiyeceğinizi, çay kahvenizi alıp yeşil çimenler arasında  piknik yapmanın keyfine varın, çimenlerde uzanın, çocuklarınızla, sevdiklerinizle  birlikte unutulmaz zamanlar geçirin…
Bir  uyarıda bulunalım: Her ne kadar kış olsa da yangına sebep olmayarak önlem alalım ve çöpümüzü toplayıp oralarda bırakmayalım. Çocuklarımıza örnek olalım.

48-Sağlık kontrolunden geçin

Tek doktorlu devlet hastaneli kasabadan neredeyse bir Sağlık Turizmi beldesine dönüşen Bodrum’da üç önemli özel hastane Acıbadem, Özel Bodrum ve Üniversal Hospital  daha iyi hizmet vermek için birbiriyle yarışıyorlar…
Kampanyalarını izleyin ve fırsat bu fırsattır diye hemen kendinize kapsamlı bir Check-Up yaptırın “Olmaya nefes bu cihanda bir nefes sıhhat gibi” diyerek…

 

49-Üçüncü Yaş Akademisi’ne katılın…

Yaşınız ilerlediyse, kendinizi yalnız hissediyorsanız ve belli bir kültürel birikime sahipseniz, hele yabancı dil biliyorsanız size göre bir dernek var Bodrum’da Bodrum Herodot Üçüncü Yaş Akademisi…
Bildiğimiz kadarıyla “Üçüncü Yaş” alanında, Türkiye’nin ilk sivil toplum kuruluşu.  “Üçüncü Yaş” kuruluşları ilk olarak 1972 yılında Fransa’da başlamış ve hızla tüm dünyaya yayılmışlar. Bu kuruluşlara katılmak,  hem ufkunuz hem de dost çevrenizi genişletmenin en güzel yollarından biri bizce.
Bu dernekle iletişim kurarsanız, derneğin kimi zaman kendi aralarında kimi zaman herkese açık etkinliklerinde faydalı zamanlar geçirebilir, birikimlerinizi paylaşabilirsiniz…
Hele paylaşabileceğiniz değerleriniz varsa bu topluluk tam size göri. Bodrum Herodot Üçüncü Yaş Akademisi Başkanı şželçuk şžahin size sıcak bir Merhaba diyecektir…
 (0533) 695 5435

50-Yemek kurslarına katılarak farklı lezzetler yaratın

Kış ayları yemek kursları düzenleyen kurumlara ulaşarak becerilerinize yenilerini katmanın tam zamanı…
Erenler Sofrası’nda özellikle Bodrum’da yaşayan yabancılara yönelik kurslar düzenleyen Aslıhan Mutlu  bu konuda isim yapmış ve çoğu Amerika’dan, Avrupa’dan pek çok kişiye yemek kültürümüzü tanıtmış bir kişi… Düzenlediği “Cooking Classes” lar hayli ilginç… Füzyon yemekler, Türk Yemekleri konusunda  yeni şeyler öğrenmek için yaratıcı bir yer Erenler Sofrası (0532) 248 24 79…
Diğer  yemek kursları ise Çilingir Sofrası Bitez’de verilmekte. Zafer Olcay yılların verdiği birikimi ve ustalık diplomasını çevresine aktarmak istiyor, ister yemek pişirme meraklılarına ister profesyonellere, işini geliştirmek isteyenlere. Kısa süreli kurslarda yemek pişirme, malzeme değerlendirme ve mutfak ekonomisi, mutfağın yada başka deyişle aşçılığın püf noktalarını öğretiyor. (0532) 273 95 72

 


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Bodrum’da 10’da 10 Ocak 2013

Önceki Yazılar

Zeynep Okcu Bale Okulu’nda Dünyayla boy ölçüşen çocuklar

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ