14 Ağustos’ta başlayacak 8. Bodrum Uluslararası Bale Festivali Thedorakis’in ünlü ‘Zorba, the Greek’ adlı eseriyle sona erecek.

2335 Kez Okundu





14 Ağustos’ta başlayacak 8. Bodrum Uluslararası
Bale Festivali  Thedorakis’in ünlü “Zorba, the Greek” adlı eseriyle sona erecek. Festival’de İspanyol, Yugoslav,
Kore’den konuk sanatları ve gruıpları izleyeceğiz.

Bodrum 8, Uluslarası Bale Festivali bu yıl 14 Ağüstos-1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek… Bodrumluların ve yaz tatililine gelenlerin büyük ilgi gösterdiği Bale Festivali bu yıl yine Türk Balesinden ve konuk ülkelerin balelerinden ve danslarından örneklerle 15 gün boyunca Bodrumlulara güzel saatler yaşatacak…

Bodrumlife dergisinin de Basın Sponsorluğunu yaptığı Bale festivali bu yıl  açılış gösterisini Koreografisini Beyhan Murphy’nin yaptığı müziklerini Mercan Dede’nin yönettiği “Barbaros” ile yapacak. BARBAROS, Kaptan-ı  Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatını ve 16. yüzyıl Akdeniz Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatan, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının ortak projesi. Aspendos Opera Bale Festivali’nin 1 Temmuz 2010 daki kapanışında dünya prömiyerini yapan Barbaros balesinin gösterileri daha sonra sezonla birlikte İstanbul’da sergilenmeye devam edecek… (Barbaros Prodüksiyonu ile ilgili geniş bilgiyi diğer sayfalarımızda bulabilirsiniz.)

17 Ağustos Salı  akşamı “Tango’dan Sirtakiye” adlı Venedik kaynaklı ve İtalya’nın önemli dansçılarından biri olan Rafaelle Paganini ve O’nun Roma Operasındaki arkadaşlarıyla birlikte kurduğu bir grup olan Compagnia Nazionale Di Raffaele Paganini tarafından sahnelenecek bir bale gösterisi izleyeceğiz. Evindeki huzursuzluklardan uzaklaşarak dünyayı ve kendini tanımaya çalışan bir adamın tutkularının ve duygularının, tangodan sirtakiye danslarla anlatımı…

20 Ağustos Cuma ve 21 Ağustos Cumartesi akşamları bu kez konuk ülke İspanya… Angel Rojas-Carlos Rodriguez direktörlüğündeki Nuevo Ballet Español grubu zengin bir müzisyen ve dansçı ekibiyle bizlere iki akşam boyunca “Sangre Flamenca” ismli gösterilerini sunacaklar…  8 ayrı dans gösterisinden oluşan proğram geçen yıllar tüm İspanyol gruplarında olduğu gibi yine seyirci rekorları kırmaya aday…

“Bach’tan Günümüze Bale Adımları” adlı, Kore yapımı gösteri 24 Ağustosta sahnelenecek… Üç ayrı bölümden oluşan göterinin biricisi All shall be,  Koreografisi Heinz Spoerli,   Müzik J. S. Bach’a ait… In the middle’ın Koreografisi William Forsythe
Müziği ise Thom Willem tarafından bestelenmiş.  Minus 7 isimli son bölümün Koreografisi Heinz Spoerli’ye ait. Müzikler yine Johann Sebastian Bach’ın…
Modern uygulamaları görmek isteyenlerin kaçırmaması tavsiye edilir…

28 Ağustos’ta bir Guiseppe Verdi klasiğini izleyeceğiz. Sheakespeare’in ünlü Otello’su , İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin yapımı. Sahneye Uğur Seyrek koymuş.. “insan şüpheciliğini” konu alan Otello’nun müziklerinde  G. Verdi ile  Michael Galasso’nun “In the mood for love -Aşk Zamanı” adlı  film müziği kullanılmış…  

8.  Uluslararası Bodrum bale Festivali’nin 31 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerindeki kapanış temsilleri  Ünlü Yunanlı müzisyen Mikis Theodorakis’in  “Zorba the Greek”  Koreograf Lorca Mesin’in danslarıyla bezenmiş Zorba hemen hemen hepimizin tanıdığı meşhur Sirtaki dansının da dünyaca tanınmasına yol açmış  Kıbrıslı yönetmen Mihalis Kakogiannis in yazar Kazancakis’in romanı üzerine gerçekleştirdiği “Zorba” isimli filmin bir uyarlaması…
Ağır toplar hangileri  diye baktığımızda ikişer temsille  izleyicilerle buluşacak olan “Zorba the Greek” ve “Sangre Flamanca-Flamenko Kanı” isimli yapıtlar  öne çıkıyor ancak  Sofya Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek “Zorba the Greek” te oynaması beklenen Irek Mukhamedov’un ismi tüm bale gösterileri arasında ilgiyi üzerinde topluyor. Birçok koreografı derinden etkileyen Mukhamedov, baleye 10 yaşında başladı. 1981 yılında Moskova’da yapılan Uluslararası Bale Yarışması’nda Grand Prix ödülünü kazandı, akabinde Bolşoy Balesi’nde Spartaküs rolünü oynayan en genç dansçı oldu. Bolşoy’da dokuz yıl dans ettikten sonra Londra’daki Kraliyet Balesi’nde dans etmeye başladı. (Dünyaca ünlü baletle ilgili yan sayfalarda  daha geniş bilgiler bulabilirsiniz…)

Otello:
İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından 29 Kasım 2008 tarihinde “Dünya Prömiyeri” gerçekleştirilen Othello balesi, Giuseppe Verdi’nin aynı adlı operasının müziği ile sahneleniyor. Othello balesinin koreografisi ve sahne düzeni Uğur Seyrek tarafından hazırlandı.

Eser, Herbert von Karajan yönetiminde Berlin Filarmoni Orkestrası eşliğinde dönemin en ünlü solistlerinin katıldığı bir müzik kaydı eşliğinde sunuluyor. Müziğe ayrıca “Aşk Zamanı” filminden Michael Galasso’nun müziğinden bölümler de eklendi.

Dünya tiyatro tarihinin tartışmasız en büyük oyun yazarı William Shakespeare’in Othello adlı eseri, dünya opera tarihinin en büyük bestecilerinden Giuseppe Verdi tarafından opera olarak yazıldı. “İnsan şüpheciliği”ni konu alan eser, bu kez İzmir’de dans dilinin ayrıcalığına mimikler de eklenerek sunulacak.
Geniş bir kadro var
Dekorları Adnan Öngün, kostümleri Sevtaç Demirer tarafından hazırlandı. Işık tasarımlarını Oktay Kanca’nın yaptığı eserde video görüntülerini şžencan Semerci hazırladı. Othello’da rolleri Dolun Doyran, Aslı Çilek, Yasemin Altınel, Timur Varlıklı, Banu Dağcıoğlu, Tolga İyiuyarlar, Barış Türksever, Cengiz Kılıç, Yarın Mançe paylaşıyorlar.  

Festival’in açılışı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen
Barbaros  ile yapılacak.
Barbaros – İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından hazırlanan ve  Barbaros Hayrettin Paşa’yı anlatan bale eseri Ajans’ın Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Beyhan Murphy sahneye koydu. Barbaros’un hayatını, Akdeniz’deki ‘Osmanlı akıncılığını’ ve İstanbul’un denizle ilişkisini çağdaş dans ve müzikle anlatan Barbaros Balesi, Denizcilik Bayramı ve 17. Aspendos Uluslararası Opera Bale Festivali’nin kapanış tarihi olan 1 Temmuz 2010’da dünya prömiyerini yaptı. Eser, 13 ve 14 Temmuz’da İstanbul,’da sahnelenecek, 17 Ağustos’ta 8. Bodrum Uluslararası Bale Festivali’nin açılışını yapacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın da desteklediği eser, Preveze Deniz  Zaferi’nin yıldönümünde de sahnelenecek.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Barbaros Projesi, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatını ve 16.yüzyıl Akdeniz’de Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatan, İstanbul’un denizle olan dokusunu ve çağdaş yaşamda insan-su ilişkisini tarihsel bağlantılarla işleyen bir dans ve müzik prodüksiyonu.
Barbaros, Türkiye’nin sahip olduğu en büyük değerlerden biri olan ‘Deniz’ teması ve yüzlerce yıllık tarihiyle birlikte Anadolu ve Akdeniz toplumlarına olan etkisi çerçevesinde Barbaros Hayrettin Paşa (Hızır Reis) ve onun dönemindeki Reislerin hayatını içeren; dans, müzik, görsel tasarım ve yazın gibi sanatın farklı dallarının çağdaş bir platformda buluştuğu özgün tasarımlı bir eser.
Devlet Opera-Balesi’nin solist nitelikli sanatçılarından oluşan geniş bir kadroyla sahnelenecek mobil nitelikli bir prodüksiyon olan Barbaros, İstanbul’un Kültür Başkentliği yaptığı süreçte İstanbul’u, hem Türkiye çapında hem de uluslararası arenada temsil edecek ve Türk Dans repertuarına kazandırılmış görkemli bir proje.

“Sangre Flamenca”
Flamenco Müziğini ve
dansını seviyorsanız
20-21 Ağustos tarihini
şimdiden not edin

8.Uluslarası Bodrum Bale Festivali önceki yıllar da olduğu gibi
proğramına yine bir İspanyol Kumpanyasını katmış.
Nuevo Ballet Español… 20 Ağustos Cuma ve 21 Ağustos Cumartesi akşamları Angel Rojas-Carlos Rodriguez direktörlüğündeki Nuevo Ballet Español grubu zengin bir müzisyen ve dansçı ekibiyle bizlere iki akşam boyunca “Sangre Flamenca” ismli gösterilerini sunacaklar…  8 ayrı dans gösterisinden oluşan proğram geçen yıllar olduğu gibi yine seyirci rekorları kırmaya aday…

Bir bale efsanesi
İrek Mukhamedov

Bolşoy ve İngiliz Kraliyet balelerinde dans eden balet Irek Mukhamedov,  baleye 10 yaşında başladı. 1981 yılında Moskova’da yapılan Uluslararası Bale Yarışması’nda Grand Prix ödülünü kazandı, akabinde Bolşoy Balesi’nde Spartaküs rolünü oynayan en genç dansçı oldu. Bolşoy’da dokuz yıl dans ettikten sonra Londra’daki Kraliyet Balesi’nde dans etmeye başladı.

 ‘O sırada çocuk bekliyorduk. Bir de ülke çok karışmıştı ve bunun sonucunda insanlar, çok konuşup az çalışır oldular. Geriye dans adına pek fazla bir şey kalmadı. Hayat da gittikçe kötüye gidiyordu. Kendimizden çok çocuğumuzu düşünerek bu kararı aldık.’ diyerek  Bolşoy’dan ayrılma nedenlerini anlatan Irek Mukhamedov, geçen kasım ayında Ankara’ya gelmiş ve başkentteki dansçılarla da deneyimlerini paylaşmıştı. Balenin hazine değerinde olduğu bir ülkede, o zamanki adıyla Sovyetler Birliği’nde doğmuş olmanın, bu büyük sanatçının ivedilikle keşfedilmesinde katkısı büyük:
‘Benim ailemde hiç dansçı yok. Ama annem, benim ve ağabeyimin müzikle ilgilenmemizi çok istiyordu. Ben dansa buz pateniyle başladım. Sonra öğretmenim bale konusundaki yeteneğimi keşfetti ve bale eğitimi veren bir okula girmeme ön ayak oldu.’

Irek Mukhamedov’a göre hayattan zevk almayı düşünen biri balede başarılı olamaz: ‘Biz çocukken oyun oynamaya vakit bulamazdık. Üstelik kendimizi her zaman çok aç hissederdik. Profesyonel dansçı olduktan sonra da bu durum değişmedi.’

Ancak Irek Mukhamedov, yaşadığı tüm zorluklara rağmen, hayatının hiçbir döneminde bu işi seçtiği için pişmanlık duymamış:
 ‘Bale dansçılarının hayatının anlamı bu. Zevklerden vazgeçip işinize kanalize olmanız gerekiyor. Bunu yaptığınız zaman, o zevk size dans yoluyla geri gelecektir.’

Malum, bale dansçısının sahne üzerindeki ömrü, bir kelebeğinki kadar kısa. 1960 doğumlu efsane balet Irek Mukhamedov da, artık klasik eserlerde rol almıyor.

Ancak bu, artık onu sahne üzerinde izleyemeyeceğimiz anlamına gelmiyor: ‘Hâlâ dans edebileceğim rollerde oynuyorum. Uyuyan Güzel, Kuğu Gölü gibi klasik eserlerde oynamayı yaşımdan dolayı uzun zaman önce bıraktım.’

Yunanistan’ın Sirtaki dansını dünyaya tanıtan 1964 yapımı ünlü “Zorba” filminin bale uyarlaması “Zorba the Greek” festivalde sergilenecek…
Gösteride Sirtaki dansını gerçekleştirecek sanatçı  
İrek Mukhamedov  tüm dünya tarafından bir bale efsanesi
olarak nitelendiriliyor.
Yanda sanatçı ile ilgili geniş  bir bilgi ve söyleşiyi okuyabilirsiniz.

8.Uluslararası Bodrum Bale Festivali  biletleri Biletix’ten ve girişte gişelerden ve kale civarında kurulan bilet satış reyonlarından remin edilebilir.
Dergimizdeki bu yazı 1 temmuz 2010 tarihli festival proğramındaki son durumu sizlere aktarmaktadır. Festival proğramında  küçük rötüşların olabileceği  tarafımızıa yetkiler tarafından
iletilmiştir.


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Günübirlik keşfedebileceğiniz Bodrum’a çok yakın yeryüzü cennetleri ‘Kos, Rhodos, Datça, Kleopatra Adası’

Önceki Yazılar

Adasofra’da yemekten sonra Jazz

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ