Artık sözcük dağarcığımıza bile giren SPA, dinlenme ve rahatlama kültürümüze dahil oldu

2200 Kez Okundu





Artık sözcük dağarcığımıza bile giren SPA, dinlenme ve rahatlama kültürümüze dahil oldu        

Salus Per Aquam, Suyla Gelen İyilik

 Atanur Ayvaz

 Birkaç yıl öncesine kadar çoğumuzun ne olduğunu dahi bilmediğimiz bir kelime ve ifade ettiği değerler iyice hayatımızın içinde artık. SPA kelimesini duyup da bildiğimiz “sıpa”yı aklına getirmeyen herhalde pek az kişi vardır. şžimdi artık bunun esprisi bile komik gelmiyor.

 

Telaffuzunda ise uzmanlaştık: “Bak şimdi ‘ıslık’ derken olduğu gibi ‘ıs’ diyeceksin, ama ‘ı’ belli belirsiz olacak, sonra ‘pa’ tamam mı? Eğer bastıra bastıra -sı -pa dersen biliyorsun başka şey anlaşılır, ona göre…”

 

SPA, Bodrum’da otellere girmekle kalmadı, isimlerinin içinde de sıklıkla var. Nereye baksak SPA adına rastlamak mümkün. Bu elbette memnuniyet verici. Çünkü Bodrum’da dünya ölçeğinde hizmet veren, marka olmuş çok sayıda SPA merkezi var. Ama diğer yandan büyük beklentilerle gidip, hayal kırıklığına uğramamak için gideceğiniz yeri iyi seçmeniz gerek. Ayrıca SPA uygulamaları hakkında biraz bilgi sahibi olmak faydalı olacaktır bu seçiminizde.

 

Bu düşüncelerden yola çıkarak sizin için araştırdık, sorduk, öğrendik. Önce bir parça bilgi sahibi olalım, sonra bu bilgiler ışığında Bodrum’da tesadüfü olarak seçtiğimiz bazı SPA merkezlerine bir göz atalım.

 

Bodrum’da adında “SPA” olan oteller artıyor!

 

Adında “SPA” olan iki oteli seçtik: “Yelken Otel SPA” ve “Bodrium Boutique Resort & And You SPA”.

 

Turgutreis’te Kadıkalesi’nde bu yıl hizmete açılan Yelken Otel SPA’nın Ön Büro ve Satış Müdürü Hüseyin Okundu ile Bodrum’un merkezinde Mindos Kapısı yakınlarındaki Bodrium Boutique Resort & And You SPA’nın SPA Yöneticisi Dilek Akbudak’a aynı soruları sorduk:

 

Bodrum Life – SPA kültürünü siz nasıl tanımlıyorsunuz?

 

Yelken Otel SPA, Hüseyin Okundu – Türkiye turizmi açısından bakıldığında gerek hizmeti verenler gerekse hizmeti alanlar açısından bir SPA kültürünün oluştuğunu söyleyemeyiz. Burada SPA kültürü sadece otellerin sunduğunu alan misafirlerin oluşturduğu bir kültür. Bunun yanında kendi hayatında bunu uygulayan ve SPA otelleri tercih eden misafirler de var. Ama SPA kültürü; sporu, sağlıklı yaşamayı, pozitif yaşamı seçen, doğayla iç içe yaşayan, kendiyle barışık insanların oluşturduğu bir kültürdür. Bu insanlar bundan dolayı SPA otelleri tercih etmektedir. Bu kültürde hayatın her alanına bu aktiviteleri taşıma gayreti vardır.

 

Bodrium Boutique Resort & And You SPA, Dilek Akbudak – Doğallığın, huzurun, sağlığın buluştuğu, hayatın koşuşturmasında bizi rahatlatarak pozitif bir enerji kazandıran, kendimizi ödüllendirmemizi sağlayan bir yaşam tarzıdır. SPA aynı zamanda Türk Hamamı’ndan bugüne ulaşmış hiç de yabancısı olmadığımız bir kültürdür.

 

BL – SPA tatili kavramı turizm sektöründe Bodrum’u nasıl etkiledi?

 

Yelken Otel SPA, Hüseyin Okundu – Bodrum deyince insanların aklına ilk gelen eğlence, deniz ve güneş. Bu olgunun kısa zamanda değişmesi düşünülemez. SPA tatil kavramı bu bağlamda özellikle çok yeni ve yeterli alt hazırlığı olmadığından, Bodrum turizmine etkisi henüz çok az düzeyde. SPA tatili organizasyonlarının Bodrum’da kış aylarının sönük geçmesinden dolayı, kışa yönelik şekilde düzenlenmesi hem oteller açısından hem de çalışanlar açısından daha fazla fayda getirecektir ve Bodrum turizmi 6 ay yerine 12 ay faaliyet gösterir hale gelecektir.

 

Bodrium Boutique Resort & And You SPA, Dilek Akbudak – Olumsuz. Bodrum’daki çoğu işletmeciler SPA tatili kavramını sadece ticaret ve konaklamadan ibaret olarak zannettiklerinden dolayı, bu durumu gerekli hizmet altyapısını oluşturmadan kolay yoldan para kazanmaya dönüştürmüşlerdir.

 

BL – Dünyada insanların SPA’yı tercih etmesinin sebebi nedir ?

 

Yelken Otel SPA, Hüseyin Okundu – Tabii ki öncelikle insanların bilinçlenmeye başlaması, iş hayatının yaratmış olduğu stresten uzaklaşma, doğayı daha fazla tanıma isteği, sporun ve dengeli beslenmenin faydalarının bilincine varma ve yeterli olmasa da başlangıç aşamasındaki tanıtıcı reklamların, yönlendirmelerin insanlarda yarattığı merak ve deneme isteği.    

 

Bodrium Boutique Resort & And You SPA, Dilek Akbudak – SPA insanlar için hem bir kaçış hem bir yöneliş noktası haline geldi. Günün stres ve karmaşasından kurtulup, nefes alınabilecek bir alternatif olarak görülüyor. Stresli yaşamdan, bel, boyun ve omuz ağrılarından şikâyet eden insanlar, kendileri için var olan alternatif terapi yöntemlerini araştırmış, akıl ve beden sağlığı için SPA’lara yönelmişlerdir. Ayrıca maddi dünyanın tatminsizlikleri karşısında manevi zenginliklerin fark edilmesi de SPA merkezlerinin daha fazla tercih edilmesinde etkendir.

 

BL – SPA Türkiye’de sadece rehabilitasyon ve güzellik için mi tercih ediliyor, tedavi edici yönü biliniyor mu?

 

Yelken Otel SPA, Hüseyin Okundu – SPA turizminin tedavi edici yönüyle bilinmesi için yeterli reklam ve olanakların sağlandığı söylenemez. SPA turizminde rehabilitasyon ve güzellik servisleriyle birlikte tedavi edici yönü de profesyonel kişi ve ekipmanlarla desteklenmelidir, ancak bu şekilde daha kaliteli bir SPA turizmi gerçekleştirilmiş olur.

 

Bodrium Boutique Resort & And You SPA, Dilek Akbudak – Tam olarak herkes tarafından bilinmese de, gün geçtikçe gelişiyor ve daha fazla öğreniliyor. Bizim merkezimizde SPA’ ya güzellik için gelen misafirlerimiz olduğu gibi, rehabilite amaçlı gelen misafirlerimiz de var.

 

BL – Türkiye sağlık turizmi alanında hizmet verebilecek altyapıya sahip mi?

 

Yelken Otel SPA, Hüseyin Okundu – Türkiye sağlık turizmi alanında henüz yeterli altyapıya sahip değildir. Bu anlamda pek çok alanda, rekabet ettiği ülkelerden daha iyi olmasına rağmen gerekli altyapısı uygun ve yeterli olmadığından, sağlık turizminde istenilen yerde değildir.

 

Bodrium Boutique Resort & And You SPA, Dilek Akbudak – Altyapı anlamında evet kesinlikle sahip, fakat çalışanların ve işverenlerin eğitimi anlamında, daha çok gelişmesi gerekiyor. Çünkü eğitimler de, tamamıyla ticari açıdan ilerliyor. Çalışanlara doğru eğitim vermekten ziyade, eğitim düzenleyenlere para kazandırma amacıyla yapılıyor. Ve son zamanlarda SPA konusunda bilgi sahibi olan – olmayan herkes, gelişmekte ve gelir hedefleri yüksek bir sektör olduğu için, SPA açıyor. Bu da maalesef gelişmekte olan sağlık turizmini baltalıyor. Sağlık turizminin gelişmesi, doğal güzelliklerimizin yanında, çalışan bireylerin ve işverenlerin de bilinçli eğitilmesiyle doğru orantılı. Bu açıdan daha zamana ihtiyacımız var maalesef…

 

BL – SPA otellerine gösterilen ilgi ne boyutta?

 

Yelken Otel SPA, Hüseyin Okundu – Türkiye’deki SPA otelleri, genellikle dünyadaki diğer SPA otelleri ile aynı kaliteye ve olanaklara sahip değillerdir. Türkiye’deki SPA otelleri gerekli altyapı ve ekipmanları ile de profesyonel anlamda kalifiye personele sahip değildir. Bundan dolayı da SPA otellerinin gerekli ilgiyi gördükleri söylenemez.

 

Bodrium Boutique Resort & And You SPA, Dilek Akbudak – Bireylerin ruh sağlığına önem vermeye başlaması, SPA kültürünün artması ve insanların doğru SPA lar ile tanışmasından dolayı, SPA otellerine de ilgi artmaktadır.

 

BL – Otelinizde sunmuş olduğunuz SPA hizmetleri neler?

 

Yelken Otel SPA, Hüseyin Okundu – Otelimizde SPA adı altında fitnes center, sauna, hamam, güzellik salonu, buhar odası, çeşitli masajlar gibi aktiviteler mevcuttur.

 

Bodrium Boutique Resort & And You SPA, Dilek Akbudak – Merkezimizde sunduğumuz SPA hizmetlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: Masaj, Cilt ve Vücut Bakımı, Fitness Center, Sauna, Buhar Odası, Türk Hamamı (Kese-Köpük ve Bal Masajı) Afüzyon, Hydrotherapy, Capsule, LPG, Oxylife, Kapalı Mağara Havuzu. En çok rağbet gören uygulamalarımız masaj, selülit ve incelme, yüz bakımları – oxylife programları.

 

Nedir bu SPA?

 

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi SPA’nın Latince “Sanitas per aquas”, “Salus per aquam”, “Sanare per aquam” ibarelerinde geçen üç kelimenin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olduğu tahmin ediliyor, "sudan gelen sağlık, iyilik" anlamına geliyor. Son yıllarda sağlıklı yaşam kavramının hayatımızda giderek daha fazla önem kazanmasıyla ilişkilendirebileceğimiz bir popülerliği var SPA’nın. Günümüzde SPA anlayışı tedaviden öte, kişinin kendini iyi hissetmesi, dinlendirmesi ve hatta şımartması anlamlarını da içeriyor. Prof.Dr. Osman Müftüoğlu’nun deyimiyle “SPA uygulamalarının içinde su var, koku var, görsellik ve ses var ama en önemlisi dokunuş yani masaj var”. Dünya literatüründe SPA üç kategoriye ayrılıyor: Medikal SPA’lar, güzellik SPA’ları ve günlük şehir SPA’ları. Güzellik SPA’ları adı üzerinde, daha çok kozmetik ürünlerle yapılan bakımlardan oluşuyor. Bölgesel masaj ve uygulamaları da kapsıyor. Medikal SPA’lara daha çok tedavi amaçlı gidiliyor. Günlük SPA’larda ise daha çok masaj yaptırmak ve rahatlamak amacı güdülüyor. Farklı ihtiyaçlara göre SPA uygulamaları içinde o kadar çok felsefe ve bakım türü var ki, bir SPA sözlüğü yazılabilir tüm bunlardan. Çocuklar için SPA’dan, zihinsel SPA’ya kadar uzanan hatta evde SPA’ya varan bir derya bu. Her geçen gün de bir yenisi ekleniyor kavramlara, türlere, uygulamalara. İleriki sayfalarımızda belli başlı SPA uygulamalarının tanımlarını bulabilirsiniz.

 

Kempinski Six Sense Spa

 

Yalıçiftlik’teki otel bünyesinde 5500 metrekarelik kapalı alan üzerinde kurulu, SPA konusunda dünyanın sayılı isimlerinden olan Six Senses Spa hizmet veriyor. Watsu’dan Tai masajına kadar, ışık ve renk terapisinden kristal terapisine, aradıklarınızı en iyi şekliyle bulabileceğiniz bir SPA Merkezi. “Conde Nast Traveller Readers Spa Awards” organizasyonunda Avrupa’nın en iyi otel SPA’sı ödülüne layık görülmüş. Asya yağmur ormanlarından esinlenerek tasarlanan açık masaj alanları özellikle ilginizi

 

çekebilir.

 

İsis Hotel & Spa

 

Bu yıl tamamen yenilenen İsis Hotel & SPA adından da anlaşılacağı gibi bu konuda oldukça iddialı. Doğrusu haksız da değiller iddialı olmakta. Çok geniş bir listeyle ifade edilebilecek masaj çeşitleri, cilt ve vücut bakımı uygulamaları ayrıca zayıflama programları var SPA merkezlerinde. Cleopatra Güzellik Paketini öneririz.

 

“SPA Deneyimi”

 

İstanbul’da Zekeriyaköy’de Kum Day SPA’nın kurucusu İpek Çaldemir’e göre, SPA deneyimi aşağıdaki aşamalarda özetlenebilir:

 

1 – Su: Suyun herhangi bir formda dahili ve harici kullanımı

 

2 – Beslenme: Besin, bitki, ilaç ve diğer tamamlayıcı gıdaların tüketimi

 

3 – Hareket: Çeşitli beden egzersizleriyle canlanma ve enerji sağlama

 

4 – Dokunma: Masaj ve beden çalışmaları ile iletişim ve temasın arttırılması

 

5 – Estetik: Bitkisel içeriklerin bedenin biokimyasal yapısıyla ilişkisi ve güzellik kavramı

 

6 – Çevre: Konum, yerleşim, iklim koşulları, suyun varlığı, doğal öğeler ve sosyal sorumluluk

 

7 – Kültürel Dışavurum: Duygusal ve ruhsal inanç sistemi, sanata verilen değer, zamanın bilimsel ve politik yansımaları

 

8 – Sosyal Katkı: İyilik haliyle bağlantılı tüm ticari veya gönüllü çalışmalar

 

9 – Bütünlük: Zihin, beden, ruh ve çevrenin kişisel ve sosyal ilişkisi

 

10 – Zaman, Alan, Ritim: Alan ve zamanın, doğal döngü ve ritimlerle ilişkisi ve bunun algılanması.

 

En çok bilinen SPA uygulamaları

 

Su Terapisi: Suyun sıcak, soğuk ve akıtma-damlama-püskürtme veya duşlama biçimleriyle dinlenme ve rahatlama duygularının oluşturduğu terapi.

 

Aromaterapi: Aromaterapi, bitki özü yağlarının kimyasal yapısı ve enerjilerinden faydalanan ve masaj, teneffüs (buğu), kompres, banyo ve diğer yollarla uygulanmasını içeren, sağlık ve güzelliği destekleyen doğal bir terapi yöntemi.

 

Kristal Terapisi: Taş terapisi de denilir, değerli taşlarla yapılır. Taşları kendi enerji alanına alan insanların bundan olumlu yönde etkilendiğine inanılması, taş terapisinin temelini oluşturur. Örneğin ametistin, endokrin ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, kanı temizlediği ve enerji verdiği, bilinç seviyelerini aktive ettiği, yatıştırıcı etkisi olduğu düşüncesi yaygındır.

 

Sıcak Taş Terapisi: Isıtılmış taşlar kullanılarak ısının bedenin derinlerine nüfuz ettirilmesini sağlayan ve periodik olarak uygulandığında, kronikleşmiş sıkıntılar üzerinde etkili olan bir masaj terapisi. Masaj, ısıtılmış ve soğutulmuş volkanik lav (bazalt) taşlarıyla özel bir teknik uygulanılarak yapılıyor. Sıcak taş terapisinde hava, su, ateş ve ‘Toprak Ana’nın enerjisinden; aslında onun bütün elementlerinden yararlanılıyor.

 

Bach Çiçek Terapisi: Hastalıklarımızın çoğunun fiziksel değil, zihinsel ve duygusal kaynaklı olduğu tezine dayanır. Yabani bitkiler, çiçekler ve ağaçlar bu duygusal problemlerin tedavisine destek olur. Dr. Edward Bach’ın 1930’lu yıllarda uygulamaya başladığı, insan bedeninin iyileşme mekanizmasını harekete geçirmek için bitkilerin minimal dozda su ile seyreltilerek kullanılması metoduna dayanıyor.

 

Bach Çiçek Terapisi: Hastalıklarımızın çoğunun fiziksel değil, zihinsel ve duygusal kaynaklı olduğu tezine dayanır. Yabani bitkiler, çiçekler ve ağaçlar bu duygusal problemlerin tedavisine destek olur. Dr. Edward Bach’ın 1930’lu yıllarda uygulamaya başladığı, insan bedeninin iyileşme mekanizmasını harekete geçirmek için bitkilerin minimal dozda su ile seyreltilerek kullanılması metoduna dayanıyor.

 

Talassoterapi: Yunanca bir kelime olan thalasa’nın "deniz", terapinin de "iyileştirme ve tıbbi kontrol" anlamını taşıması bir fikir verse de, pek çok unsurun bir araya gelmesiyle yapılan bir uygulama olduğunu söylemek gerek. Talassoterapinin olmazsa olmazı denizin belirli derinliğinden elde edilen ve insanın vücut sıcaklığı kadar ısıtılan tuzlu deniz suyu. Ayrıca yosun, çamur ve termal plankton gibi denizden elde edilen pek çok malzeme bu terapinin vazgeçilmez unsuru. Son olarak deniz iklimi ve deniz havasını da eklemek gerek.

 

Refleksoloji: Uzakdoğu geleneksel tıbbının vazgeçilmez uygulamalarından biri olan bu masaj, ayaklarda bedenin tüm bölgelerine, organlarına ve sistemlerine karşılık gelen refleks noktaları olduğu prensibine dayanan bir tür denge masajı. Uygulama esnasında ayaktaki belli noktalara kişinin verdiği tepkiler, o kişinin fiziksel rahatsızlıkları veya kendini kötü hissettiği ruhsal alanlar hakkında bir tespit yapılmasına yardımcı oluyor ve bu sorunlar onarılmaya çalışılıyor.

 

Shiatsu: Japonca shi "parmak" ve atsu "basınç" kelimelerinden oluşan Shiatsu, parmak ve avuç içleri ile uygulanan bir masaj tekniği. Vücuttaki tıkanık noktaları açmaya yönelik özel esneme hareketlerinden oluşuyor.

 

Watsu: Shiatsu’nun suya uyarlanan şekli olarak da tanımlanabilen watsu; water ve shiatsu kelimelerinden geliyor. Rahatlamayı arttıran ve kasları güçlendiren hareketleri içeriyor.

 

               Birkaç yıl öncesine kadar çoğumuzun ne olduğunu dahi bilmediğimiz bir kelime ve ifade ettiği değerler iyice hayatımızın içinde artık. SPA kelimesini duyup da bildiğimiz “sıpa”yı aklına getirmeyen herhalde pek az kişi vardır.


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Bodrum: Gözde idi, halen gözde… Yarın da gözde olacak mı ?

Önceki Yazılar

Emlak yatırımları sürerken çevresel ve tarihsel değerleri koruyabilmek bir hayal mi ?

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ