Bodrum Antik Tiyatro Gazinosu

1636 Kez Okundu

Bodrum’un Antik Tiyatrosu şu günlerde tarihi görkeminden çok konserleriyle konuşuluyor Bodrum’da…

Bodrum Antik Tiyatro’da Haziran ayında başlayan konser ve gösteri furyası Temmuz ve Ağustos ayında doruğa çıkıyor. Neredeyse her güne bir konser yapılan Bodrum Antik Tiyatro’sundaki bu durum önceleri yalnızca arkeoloji çevrelerinde başlayan bir başkaldırı gibi görünüyordu. Arkeologlar ve tarihi eserlere ilgi duyanlar

“ Tarihi eserlerin yoğun kullanımı, o tarihi eserleri daha da çabuk yıpratır. Yüksek sesin getireceği titreşim tahribatı gözle görülmese de zamanla yumuşak malzemelerin çatlamasına, heyelanlara sebeb olabilir” şeklinde itirazları sık sık dile getiriyorlardı.
Büyük bir vatandaş kitlesi ise “ Konserler sırasında oluşan trafik yoğunluğu nedeniyle özellikle hastane’ye yetişme durumunda olanların gecikebileceğini dile getiriyorlar, kısacası “Bodrum Antik Tiyatro’da konser yapılmasın” diyorlardı.
Dünyanın her yerinde antik tiyatrolar gösteri sanatlarının gözde temsil alanları olmuştur. Bu günümüzde de konserlerle, tiyatro gösterileriyle adeta tüm yerel yönetimler tarafından desteklenen bir olgudur. Bodrum’da ilk kez bir başka itiraz bu konuyu tekrardan gündeme getirdi. Bodrum Belediyesi’nin İyi Partili meclis üyesi ve iş adamı Atilla Serttaş Antik Tiyatro’da özel şirketlerin düzenlediği özel konserlere çok sert tepki gösterdi. Serttaş yaptığı açıklamada “İki yıldır bağırıyoruz. Antik tiyatro konserleri kalede olsun diye, esnafa faydası olsun diye, bir tost, bir cay, bir magnet ya da otoparka faydası olsun diye. Antik tiyatro kültür sanat etkinliklerinin halka sunulduğu yer olmalı. Konser sanatçılarının olduğu istanbullu bir organizatörün para kazanıp gideceği yer olmamalı. Sorarım size. Ne faydası var Bodrum’a her gece 3 bin kişiyi toplayıp trafiği alt üst edip Bodrum esnafına ne faydası var. Bütün kış istihdam sağlayıp sezonu bekleyen esnafı artık hiç kimse yok saymasın hak yiyen birgün hakkını alır unutmayın” dedi.

Halk tarafından da bu tepkiye yanıtlar gecikmedi.

Onur Koç : Tamamiyle katılıyoruz. Çarşıya özellikle kötü geçen sezon sebebiyle esnafa bir nebze faydası olacaktı. Konserlerin Antik Tiyatroda olması trafik akışını engellemesi de ayrı bir sorun tabiki. İlgililer buna hemen çözüm üretmelidir.

Delfi Otel İşletmecisi Mehmet Dağoğlu:
Sezon başı ne güzel başlamıştı kale etkinlikleri bir kaç grup bizde kaldı, tebrik etmiştim kalenin konser alanının erken bitirilerek program konulmasını !
Ancak çoğu program iptal oldu sebepsiz , kale de konser olması tüm esnafımıza katkı verir, Çarşıyı hareketlendirirdi Atilla, çok haklısın tepkinde yanındayız

Nevzat Kanber : Önümüzdeki yıl kıştan herşeyi halka esnafa sormayanların karşısındayız. Biz yaptık oldu zihniyetinin karşısındayız..

Mustafa Zeki Temizel :Esnaf adına üzücü, Bodrum için güzel olsa da.
Keşke kaleye alınsa.

Bir yanda Bodrum Antik Tiyatrosu’nu dolduran ve bu konserlerden büyük bir keyif alan halk bir yanda işletmeciler …

Bodrum Antik Tiyatro başta da söylediğimiz gibi seçme konserlerin verildiği, tarihi değeri olan etkinliklerin yapıldığı nadide bir yer olmakta çıktı adeta bir gazino’ya döndü. Bodrum Antik Tiyatro Gazinosu’na.

 

Yetkiler Ne Diyor

Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Tayfun Selçuk , 2018’de verdiği bir beyanatta; Antik Tiyatro’nun milattan önce 4. yüzyılda yapıldığına işaret ediyor. “Bodrum Antik Tiyatro’nun planı at nalı şeklinde dizayn edilmiş. Tiyatro, Atina’daki Epidaurus Tiyatrosu’nun bir benzeri olarak değerlendirilmektedir. Bundan dolayı dünyanın en eski ve en erken döneme ait taş tiyatrolarından birisi olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Antik Tiyatro’nun iki bölümden oluştuğuna dikkati çeken Selçuk, bu bölümlerden birinin “diazoma”, diğerinin de “kerkides” olduğunu söyledi.

– “Yılda 30 önemli etkinliğe ev sahipliği yapıyor”

Bodrum Antik Tiyatro’nun mevcut durumundan da bahseden Selçuk, şöyle konuştu:

“Tiyatro, mevcut durumuyla 10 bin kişi kapasiteli bir yer. Bugünkü durumu ise restorasyon görmüş haliyle karşımızdadır. Alt basamaklar sağlam, üst bölümler ise zaman içerisinde insan ve doğa tahribatı dolayısıyla kısmen yok olmuş durumda. Burada halen sanat etkinlikleri aynen antik dönemde olduğu gibi Bodrum kültür hayatına çok büyük katkı vermektedir. Bodrum Antik dönem tiyatromuz, yılda yaklaşık 30 tane birbirinden önemli etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle gerçekten işlevini antik dönemde olduğu gibi aynen devam ettiriyor. Biz de Bodrum’un kültür ve sanat tarihine katkı vermekten mutluyuz.”

Bodrum Antik Tiyatro’nun tamemen taş ve mermerden inşa edildiğini anlatan Selçuk, “Oturma basamakları şehrin ileri gelenlerine göre ayarlanmış durumda. Roma döneminde şehrin rahip ve yönetici kısmı için ayrılmış oturma basamaklarının yazıtlarla belirlenmiş olduğunu görüyoruz ayrıca güneşli havalarda tente konulması için oyuklar da bulunuyor.” bilgisini verdi.

“İnsanlar bu alanda 2 bin 400 yıldır müzik dinliyor”

Antik Tiyatro’da ilk restorasyon çalışmasının 1974-1977 yılları arasında yapıldığına işaret eden Selçuk, “Bodrum Antik Tiyatro’da milattan önce 4. yüzyıldan bu yana müzik susmuyor. Günümüzden 2 bin 400 yıldır bu alanda insanlar müzik dinliyor, tiyatro izliyor, çeşitli kültür ve sanat etkinliklerine tanıklık ediyor. Birbirinden ünlü düşünürler, hatipler, sanatçılar buradan gelip geçmiş. İnsanlar buna tanık olmuş, olmaya da devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Bodrum Antik Tiyatro’da düzenlenecek etkinliklerle ilgili müracaatların yapıldığını ve bunların değerlendirildiğini aktaran Selçuk, kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere alanı süreli olarak tahsis ettiklerini vurguladı.

Antik Tiyatro’da bir de
gürültü ve trafik meselesi var

Bodrum’a özellikle klasik müziğin yerleşmesi, bir klasik müzik orkestrası kutrulması yönünde büyük emekleri geçen ve yolda bıkmadan çaba harcayan Bodrumsever ve müzisyen Numan Pekdemir “Burası Bodrum Antik Tiyatro. Bildiğiniz gibi klasik müziği bu tür
mekanlarda dinlemek farklı oluyor. Efes, Aspendos, Side Antik Tiyatrolarında olduğu gibi. Bodrumda çevre yolu antik tiyatroya yüz metre mesafede. Bu da burada yapılan konseri etkiliyor. Hiç istemesem de tarihi değerlerimizi yıpratan pop konserlerinde sesin yüksek olması nedeniyle belki dışarıdan gelen ses pek duyulmayabilir. Dün buradaki konserde bir kere daha anlaşıldıkı bu işe bir çare bulmak gerekir. En iyisi de yolu 500 mt. kadar yolun altından tünel yaparak geçirmek lazım diye düşünüyorum.

O zaman burada daha güzel ve dışarıdan sesler gelmeden konserler yapılabilir.
Yinede Bodrumda uygun bir yere en az beş bin kişilik Açık Hava Tiyatrosu yapmak en güzeli..”diyerek konuyu ayrı bir yere çekiyor.

Neden bu kadar çok konser
yapılıyor

Bodrum Antik Tiyatro’da Ağustos ayında neredeyse her gece bir konser var. Bazı sanatçıların konserleri tıka basa dolu oluyor. Sıla, Zülfü
Livaneli bunların en önemlileri… Yaz boyunca bir kaç kez konser veriyorlar ve hepsi tıkabasa dolu.
Öncelikle bu bir “arz talep meselesi” olarak görülüyor. Talep varsa yeni yeni konserler gündeme geliyor. Bunlara konser demeyelim “ Konser dizileri” devreye giriyor.

Turkcell’in Antik Tiyatro’yu restore etmesinin ardından önce sadece Turkcell-Ericcson’a verilen ayrıcalık sonraki yıllarda diğer organizasyon firmalarına da verilmeye başladı. Bu konserlerin çokluğundan gurur duyan bir yönetim sözkonusu olduğuna göre konserlerin artışının en önemli nedeni otoritenin burada konser yapılmasından memnun olması.

Ancak öyle görülüyorki Bodrum Antik Tiyatro’sunun günden güne Bodrum Antik Tiyatro Gazinosu’na dönüşmesi yerel bazda işletmeleri de ticari olarak etkiliyor.

Ekonominin iyi olmadığı bir dönemde her akşam Antik Tiyatro’da etkinlik yapılması piyasadan her gece restoranlara dağılıp yemek yiyecek, küçük gece kulüplerine gidip eğlenecek insanların ortadan çekilmesine sebeb olduğu söylenmekte… Bu yüzden yönetimlerden Bodrumdaki işletmeleri de düşünerek “daha az konser, daha az etkinlik” yapması, yada etkinliklerin çarşıyı canlandırmak adına, çarşı içine Bodrum Kale’sine kaydırılması talep edilmekte.

Antik Tiyaro’nun fiziksel olarak yıpratılmamasını isteyen tarih ve arkeoloji meraklılarının talebi de gözardı edilemez şüphesiz.

Yerel yetkililer de Bodrum’un “Bir festivaller ve eğlence kenti” olduğu düşüncesiyle mevcut durumdan memnun görülüp bu tür etkinliklerin artmasını destekledikleri görülüyor.

Bu durumda bir orta yolun bulunması için Bodrum’da sivil toplum kuruluşlarının, özellikle Bodrum Kent Konseyinin “Nasıl bir Bodrum” sorusuna cevap araması. Bu soruya karşı alınan cevaplarla gerek Bodrum Antik Tiyatro’nun gerekse Bodrum’un eğlence yaşamının belkide yeniden yapılanması gündeme getirilmelidir.

Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Sahibinden Sıfır Kilometre Bodrum Kalesi

Önceki Yazılar

Bodrumlife’ın 34. Sayısında Okuyacağınız Birbirinden Güzel Yazılar Var

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ