Bodrum’a Bir, bir­bu­çuk Sa­at Me­sa­fe­de­ Önem­li Tarihi Yerler

3141 Kez Okundu

Mylasa (Milas)

En önemli Karya kentlerinden birisi olan Mylasa, Milas adıyla günümüze ulaşmıştır.   Mylasa, mitolojiye göre adını Akdeniz’ de Aiolia Adası’nda oturan ve rüzgârlara hâkim olan Aiolos’un neslinden gelen Mylasos’tan almıştır. Mylasa adının sonundaki “asa” eki, Milas’ın çok eski zamanlarda kurulduğunu göstermektedir(M. Ö. 3. 000).  M. Ö. 334’de Asya seferine çıkan Büyük İskender Güney-Batı Anadolu’yu ve bu arada Milas’ı da almış hemen sonra elde ettiği toprakları Karya Kraliçesi Ada’ya vermiştir. Mylasa M. Ö. 143’de Roma  imparatoru Macmilius’un isteği üzerine bir sınıf anlaşmazlığına hakemlik etmiş ve bu tarihten sonra Roma valilerinin başkanlık ettiği mahkemelerin merkezi haline gelmiştir. Bizansdöneminde piskoposluk merkezi olan Milas, daha sonra Selçuklu, Menteşeoğulları ve Osmanlıların eline geçmiştir.

Iassos

Bodrum-Milas karayolunda  Milas’a gelmeden havaalanından hemen sonra sola saparsanız İasos’a kolaylıkla ulaşabilirsiniz. . İtalyan turizm firması turban italia tarafından onarılan ve sergilenen MÖ 3000 yıllarına ait  kale, su kemerleri, tiyatro ve büyük sur kalıntıları bulunmaktadır. “Balık Pazarı” adıyla bilinen bina 1990’lı yıllarda İtalyanlar tarafından onarılmış ve bölgedeki tarihi eserler burada sergilenmeye başlamıştır. Karadan olduğu gibi  Güllük’ten kalkan teknelerle de İassos’a gelinebilir. Büyük İskender’e Anadolu seferi sırasında bir gemi hediye eden, Iassos şehridir.

Stratonikea

Milas’tan Yatağan’a giden yol üzerinde, terkedilmiş Eskihisar köyüyle içiçedir.

Harabeler, M. Ö 3. yy. da yaşamış Kral I. Seleukos dönemine tarihlenir. Yörenin dini merkezi Lagina’ya bir kutsal yol ile bağlıdır. Kazılar Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan başkanlığındaki bir heyet tarafından yaz aylarında gerçekleştirilmektedir.  Bu kentten çıkarılan kalıntılar Milas ve Muğla müzelerinde sergilenmektedir.

Lagina

Stratonikeia’ya 11 km. uzaktadır ve kutsal bir yolla bağlanır. Karya’nın önemli dinsel merkezlerindendir. Ünlü tanrıça Hekate’nin yaşadığı bölge olarak kabul edilir.

Adına bir tapınak bulunan Hekate için günümüzde de her yıl Ağustos ayı sonunda bir festival düzenlenmektedir. Antik çağlardan beri süregelen şenlikler yurtiçinden ve yurtdışından özellikle Hekate’ye halen tapınmakta olan Pagan inanışlı ziyaretçilerin akınına uğramaktadır.

Euromos

Antik çağın önemli kentlerinden biri olan Euromos,  Milas-Söke yolu üzerindedir.
M. S. ikinci yüzyıla tarihlenen Zeus tapınağının her bir sütunu o devirlerin sponsorlarınca yapılmış ve üzerlerinde de sponsorların isimlerini taşımaktadır.

Labranda

Milas’a 14 km. uzaklıktaki Labranda’da MÖ 6. yy. da Karya’da, satraplıklar döneminde yapılan Zeus Tapınağı, manastır havuzu ve sütunlar görkemli bir şekilde  karşımıza çıkar.
Bölgenin dini merkezi olduğu bilinen Labranda’da tanrılara sunaklarda adaklar verildiği, kurbanlar kesildiği bilinmektedir.

Herakleia – Latmos

Bafa Gölü’nün kıyısında kurulu Heraklia kentinin kalıntıları bugün Kapıkırı diye bilinen köy ile içiçedir. Çoban Endimon Tapınağı, Roma hamamları, Athena Tapınağı’nın büyük bir kısmı ve Agora kalıntıları görülecek en önemli tarihi yerler arasındadır. Yöre halkınca Ay Tanrıçası Selene ve Çoban Endimon’un aşkının her dolunayda  yeniden yaşandığına inanılır. Dolunay ve Bafa Gölü’nün renkleri gerçekten görülmeye değer bir doğa harikasıdır.
Önceleri Latmos diye bilinen bölgede sonraki yıllarda Heraklia kenti ön plana çıkmıştır.  Son yıllarda yapılan incelemelerde Latmos’ta 5000 yıl öncesine tarihlenen duvar resimleri bulunmuştur.
Bodrum’dan bir saat uzaklıktaki Heraklia’da çok sayıda pansiyon ve küçük otel vardır. Bafa gölünden tutulan balıkları yiyebileceğiniz küçük restoranlar ziyaretçilerin hayli ilgisini çeker. Gölde tekneyle turlar yapabilir, tarihi mağaralara rehber eşliğinde yapılan  yürüyüşlere katılabilirsiniz.

 

Konu Yazarı : Necip Damar

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Cinemarine Yeni Türk Filmleri Haftası Derviş Zaim ile sona erdi

Önceki Yazılar

Yılbaşı gecesinin Yıldızı Sertap Erener 2012

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ