Bodrum’a hep birlikte kazandırdığımız Bodrum Deniz Müzesi ile çok mutluyuz…

2793 Kez Okundu

Bodrum’a hep
birlikte kazandırdığımız Bodrum Deniz Müzesi ile çok mutluyuz…

Müze projesi ilk kez 2010 yılı Ekim ayında Bodrum Yat Festivali kapsamında Bodrum Kalesi önünde kurulan 144 m2 çadır içindeki sergilememiz ile başladı. Gördüğümüz yoğun ilgi  ve Bodrum Ticaret Odası’nın özel ilgi ve destekleri ile bir yıl içinde sırasıyla İzmir Travel Turkey fuarında, İstanbul Boat Show’da, TBMM Şeref Salonu’nda ve EBSO Sanat Galerisi İzmir’de ‘Müze Projesi Tanıtım Sergisi’ olarak heyecanla yer aldık.

Bodrum’da bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında önemli bir yere sahip olan teknelerin orijinallerine sadık modellerinin Ali Kemal Denizaslanı tarafından yapımı ile başlayan proje, BODTO-Bodrum Ticaret Odası’nın öncülüğünde ve Bodrum Belediyesi’nin önemli katkılarıyla ilçe merkezinde bulunan iki katlı bedesten binasının müze olarak kullanıma tahsis edilmesi üzerine hayata geçirildi. Proje ortaklarımız; Muğla Valiliği İl Özel İdaresi, IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Denizciler Derneği Bodrum Şubesi, OASİS, Hasan Güleşçi’nin çok değerli katkılarıyla başlayan ve gelişecek olan projenin tamamında, şu anda sergilenmekte olan 49 adet model tekne sayısının 85’e çıkması planlandı. Bodrum’un denizcilik kültürüne ait ellerindeki değerleri bizimle paylaşmak isteyen ya da bu güzel projede bizlere destek vermek isteyen herkese açığız. Müzemizin Sponsorluk Onur Duvarı’nda yer almak isteyen kişi/kurumlara çağrımız/davetiyemiz hep olacaktır.

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanımız, Mahmut S.Kocadon’un
‘Bodrum denizcilik tarihine ilişkin bir çok bulgu, belge ve objenin de sergilendiği Bodrum Deniz Müzesi, zaman içinde gelişerek dünyaca ünlü bir deniz müzesi haline dönüşecektir. Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum’un gelişimine katkı sağlayacak stratejik hedeflerimizin arasında yer almaktadır. Ayrıca Bodrum Deniz Müzesi turizmin 12 aya yayılması için çok büyük önem arz etmektedir’ sözlerinden de anlaşılacağı gibi, daha çok başında olduğumuz Müze projemizi ileriye dönük hedeflerimizde çok önemsiyor ve çok heyecan duyuyoruz.

Müzemizin Misyonu; Bodrum denizcilik tarihinin geçmişten günümüze intikal eden belgeleri, objeleri ve değerleri üzerinde deniz tarihimizi aydınlatacak bilimsel araştırmaları yaparak kültürümüze sahip çıkmak, Bodrum’da yaşanmış denizcilik kültüründe çok önemli yeri olan süngercilik, balıkçılık ve taşımacılıkta kullanılmış İLK ‘Bodrum Tipi’ teknelerin tanıtılmasını sağlamak, model teknelerin yapımındaki çok özel ustalığı sergilemek, sahip olduğumuz bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması için profesyonel müzecilik anlayışına göre sergilenmelerini, korunmalarını ve depolanmalarını sağlamaktır.

İlçe merkezinde bulunan tarihi bedesten binası müzecilik standardına uygun şartlarda restore edildikten sonra hazırlıklara başladık. Müze’de Bodrum denizciliği ve tekne yapımcılığının tarihçesinden günümüz tekne yapımcılığına, ilçenin denizcilik kültürünü oluşturan süngercilikten bölgedeki ilk dalgıçların ve balıkçıların hikâyelerine kadar özenle hazırladığımız bilgilendirme panolarında Bodrum’un denizcilik kültürünü anlatıyoruz. Ayrıca bir zamanlar geçimini bu yolla kazanan ilk nakliyecilerin, turizmcilerin ve Bodrum’da yaşamış denizci ailelerin iki bine yakın fotoğraflarından taradığımız çok zengin bir fotoğraf koleksiyonunu da sergiliyoruz. Projenin çıkış noktasını teşkil eden, Bodrumlu büyük usta-sanatkâr Ali Kemal Denizaslanı tarafından kendi atölyesinde gerçek ölçülerine sadık kalınarak tamamen el yapımı olarak üretilmiş olan, yörenin önemli değerleri Bodrum tipi (Tirhandil, Ayna Kıç, Gulet gibi) model tekneleri de özel kaideleri üzerinde ziyaretçilere sunuyoruz. Her tekne modelinin yanında teknik özelllikleri de (ilk sahibi, yapım yılı, çalıştığı yıllar, işlevi gibi) çerçeveler içinde sunulmaktadır.

Müzede ayrıca, mavi yolculuğun babası olarak ifade edilen ve Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan ünlü roman ve hikâye yazarı Cevat şžakir Kabaağaçlı’nın ailesi tarafından bağışlanan bazı belge, kitap ve fotoğraflarla bir köşe de oluşturduk. Zaman içinde bağışlanan diğer eser/obje/anı/hatıra eşyaları ile zenginleştireceğimiz bu bölümde Cevat şžakir Kabaağaçlı hakkında daha derin bilgilendirmeye yer vereceğiz.

Müzenin üst katında ayrılan özel bir bölümde ise, 23 Aralık 2011 tarihi itibariyle Hasan Güleşçi’nin yaklaşık 40 yıllık bir zaman diliminde dünyanın çeşitli bölgelerinden topladığı çok değerli ve zengin (105 aile ve 3000 adet) Deniz Kabukları Koleksiyonu ile Pul Koleksiyonu’nu ziyarete açtık. Geçtiğimiz aylarda özel bir protokol ile koleksiyonunu Bodrum Deniz Müzesi’ne bağışlayan Hasan Güleşçi, daha geniş kitlelere ulaşması amacıyla müzemize armağan ettiği koleksiyonunu, ileriye dönük yeni çeşit ve ilaveler ile daha da zenginleştireceğini ifade etmektedir.

Ziyaretçiler eğer müzemizden birer hatıra ürünü ile ayrılmak isterlerse Bodrum’a ve müzemize özel tasarım ürünlerinden seçim yapabilecekleri küçük bir hediyelik ürün köşemiz mevcuttur.

Müzemiz pazartesi hariç her gün saat 10:00 ve 18:00 arasında ziyarete açık bulunuyor.
Ramazan ve Kurban Bayramı’nın 1.ci günü ve Yılbaşı (1 Ocak) kapalı olan Müze’ye  1 Kasım’dan itibaren 4 ayrı kategoride (yetişkin, indirimli, grup indirimli, ücretsiz) giriş ücreti uygulanmaktadır. Ocak ayından itibaren özel etkinliklere ev sahipliği yapacağımız müzemizde İlköğretim okul gruplarına özel eğitim turları, özel söyleşiler, film/video gösterimleri, özel grup turları, özel günler için kutlamalar gibi birçok etkinliği de şimdiden planlamış bulunmaktayız.

Daha detaylı bilgi ve/veya ziyaretleriniz için;

Bodrum Deniz Müzesi
Çarşı Mah. Eski  Belediye Bedesten Binası, Bodrum
Tlf/Faks: 0252-316 33 11
www.bodrumdenizmuzesi.org
info@bodrumdenizmuzesi.org

Bekliyoruz…

Sema Sagat
Bodrum Deniz Müzesi Müdürü

Cevat şžakir Kabaağaçlı
(Halikarnas Balıkçısı)
Bodrum Deniz Müzesi’nde Halikarnas Balıkçısı’nın özel bir yeri var.
Kızı tarafından müzeye bağışlanan fotoğraflar ayrı bir bölümde Balıkçı’nın büstüyle birlikte sergileniyor.

BODRUM DENİZ
MÜZESİ
BODRUM MARITIME MUSEUM

Müze ziyaret gün/saatleri:

Pazartesi KAPALI
Salı – Pazar  10:00-18:00

Resmi tatillerde zyaret gün/saatleri:
Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramının 1.ci günleri KAPALI
Yılbaşı (1 Ocak) KAPALI

Müze ziyaret ücretleri:

Kategoriler
1)Tam  Yetişkin                             5.-TL
2) İndirimli
Emekli 65+, Öğretmenler :    2.5 TL
3) Grup İndirimli
Minimum 10 kişilik gruplar
için uygulanmaktadır.
Kişi Başı                                       4.-TL
4) Ücretsiz
Çocuklar, öğrenciler, engelli çocuklar +1 ebeveyn ile,
ICOM kart sahipleri, basın kartı sahipleri, profesyonel rehberler

 

Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Aşkın Kenti Stratonikea

Önceki Yazılar

Turizm Oscarları’ndan Bodrum’a iki ödül

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ