Bodrumluları klasik müzik ile buluşturan önemli ve çalışkan bir dernek ‘Karsanat’

2401 Kez Okundu





Bodrumluları klasik müzik ile
buluşturan önemli ve çalışkan bir dernek
“Karsanat”

2005 te İstanbul Devlet operasında çalışırken, eşime gelen bir iş teklifi üzerine Bodruma yerleştik. Bunun üzerine geçeici süreli görevlendirmeyle, İzmir’dede bir stüdyo daire tutarak, çalışmalarımı dört yıl kadar İzmir Devlet opera’sında sürdürdüm. Nihayetindede şžubat 2009 da emekliliğimi istedim.
2006  Dünya Kadınlar gününde , başkanlığını Dr.Sezgin Gökmen’in yaptığı Türk Can Kurtarma Vakfı için Azeri piyanist Cemile Cabbarova ile birlikte bir “GERSHWIN” resitali verdim, Marmara Koleji Konser salonunda. Katılım ve ilgi çok yüksek oldu ve ulusal basındada yer aldı. Ertesi yıl Hakan Aysev’le birlikte bir Napoliten ve Aryalar gecesi konseri verdik yine aynı vakıf yararına, yine katılım ve ilgi çok yüksek oldu.
Bunun üzerine kış aylarında Bodrum’da yaşayan sanatseverlerin, klasik müzik konserleri bağlamında oldukça yoksun olduklarını gözlemledik. Kendi açımdan benim için Karsanat fikri böyle doğdu. Yine sanatçı kurucularımızdan Nihan Atlığ Simpson ile daha önce tanışıklığım yoktu. Ailesi Bodrumda yaşadığından, o da eş durumu nedeniyle her hafta İstanbula uçarak İstanbul Devlet konservatuarındaki görevini sürdürmeye çalışmış. Ancak gün geçtikçe zorlaşan şartlar ve ailesinden uzak kalması nedeniyle, daha emekliliğine 15 yıl  varken 2008 de  emekli olmuş. Nihan’da Bodrumda yaşayanlara nasıl bir yararım olur diye düşünürken, dernekleşerek, yarı zamanlı konservatuar eğitimini Bodrum’da gerçekleştirme fikrini hayata geçirmeyi hedeflemiş.
Yine Likarya grubu olarak çeşitli tarihi geziler yapan, Gündüz Saylan, Emekli Paşa İhsan Beriş, Mimar Türker Çarga, Dr.Sezgin Gökmen, Nihan hanımın babası Devlet sanatçısı Prof.Dr.Nevzat Atlığ, Nihan A.Simpson ve ben Karya Kültür ve Sanat Derneğini  (KARSANAT) 2008 Eylül’de  kurduk.

-Müzik eğitimi uzun bir süreç; Konservatuarda enstrüman eğitimi alan bir öğrenci virtüözite aşamasına gelebilmek için 10 yıllık bir eğitim sürecinden geçiyor. Konser zaten eğitimin bir parçasıdır. Konserler hem öğrenci  hem  pedagoglara bir hedef sağlamakta ve öğrencinin konser deneyimini arttırmaktadır. Bizim Karsanat Müzik Stüdyosunda uyguladığımız sistem yarızamanlı konservatuar eğitimidir. Her yıl sonu öğrenci konserlerimiz oluyor tabii ki. Ayrıca geçtiğimiz yıl İnteract’lara  Karsanat hocaları ve bazı öğrencileri-mizle birlikte konser verdik. Bu konserde seyirci, kim hoca kim öğrenci ayıramadı. Özellikle Karsanat’ta şan eğitimi alan Kolöratür soprano Pelin Tanca’yı İzmir’den konuk sanatçı sanmışlar. Tabii bunlar çok gurur verici şeyler. Bir diğer öğrencimiz Yunus Akbaş, KARSANAT’ta  piyano ve şan eğitimi alırken, besteci yönünü keşfettik ve bir bestesinin kendi yorumuyla profesyonel anlamda kaydı yapıldı. Yönetim kurulu olarak her yıl bir ödül vermeyi düşünü-yoruz. “Sanata Teşvik Ödülü”. İlkini 12 yaşındaki çiçeği burnunda Bodrum’lu bestecimiz Yunus Akbaş’a vereceğiz.

Bu arada KARSANAT bünyesinde,
Bodrum’un ilk Barok Topluluğunu kurduk.“Karya Barok Topluluğu”. Topluluk
5 solist,bir yaylı çalgılar dörtlüsü ve klavsenden oluşuyor.
Solistlerimiz, Kontrtenor Kaan Buldular, Kontrtenor Nuri Harun Ateş, Mezzosoprano Evrim Keskin ben ve Soprano Pelin Tanca. Yaylı Çalgılar Dörtlümüz,
İstanbul Devlet Konservatuarı öğretim görevlileri ve sanatçıları Nilgün Ketenci, Rüstem Mustafayev, Evrim Baştaş ve Suna Yüksel. Klavsende Nihan Atlığ Simpson.

Repertuarımız barok dönem bestecilerinin eserlerini içeriyor.
İlk konserimizi Didim Belediyesi’nin davetlisi olarak,30 Ağustos Barış şženlikleri Açılış konseri olarak
yaptık.
Bin kişinin üstünde katılım ve çok başarılı bir konser oldu.
Amacımız,
yurdumuzda antik mekanlarda yaz aylarında konserler
vermek,
ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmak. Türkiye’yi evrensel ve farklı bir vitrinden tanıtmak. Tabii yurt dışındaki barok festivallerinde de görev almak ve ülkemizi temsil etmek hedeflerimiz arasında.

-Derneği kurduğumuzda bir yıl içinde bu boyuta gelebileceğimizi açıkça hayal bile etmezdim.
Amatör ruh, profesyonel bir çalışma anlayışı  ve iyi bir ekip çalışması içindeyiz.
Duygularımız yön değiştirmedi, bilakis netleşti. Fikirler hayata geçerken, hedef-ler ve amaçlar belirlendi,somutlaştı. Yani soyuttan somuta geçtik. Yelkenler artık fora, rüzgarı  arkamızda hissettiğimiz sürece yola devam.

– Küçük boyutlu konserler veriyoruz, Bunun iki nedeni var, birincisi konser salonu, ikincisi finasman sorunu.
Önce ilk soruna değinelim. Bodrum’un maalesef  profesyonel anlamda konser salonu yok. Yani, akustik şartları, sahnesi, kulisleri, ışık düzeni, soyunma odaları, orkestra çukuru vs.gibi.
Akustik açıdan Marmara Koleji’nin salonu resitaller, oda orkestraları ve konserleri için gayet elverişli. Marmara Koleji’ne  ve başta Müdür Ömer Çekmeceligil’in sanata ve kültüre bakış açısıyla bize sunmuş oldukları olanaktan dolayı sonsuz teşekkür ediyoruz. Devlet tiyatrolarından oda tiyatroları için teklifler alı-yoruz. Salon problemi nedeniyle hayata geçiremiyoruz. Başlıca sorun oda tiyat-
rosu için,yetersiz ışık sistemi  ve kulislerin olmayışı. Mart ayında 18 kişiden oluşan Çağdaş Bale topluluğunu “MEDEA” adlı prodüksiyonla getirtmek istiyoruz. Işık sistemlerini yanlarında getirecekler, kulis olarak ta hep birlikte bir çözüm üreteceğiz.
Bodrumun akustik şartları olan tek bir mekanı var, oda “Antik tiyatro”. Geçmiş medeniyetlerce akustik hesapları yapılmış, bugünkü “medeniyet” tarafın
dan önünden yol geçirilerek

akustik hesaplar alt üst edilmiş. Netice olarak akustik şartlar içerisinde orda konser vermek olanaksız.
Ancak desibeli yüksek ses sistemleriyle konser  verilebiliniyor. Yani trjaikomik bir durum. Bence acilen o yolun arkadan geçirilmesi ve şimdi varolan yolun olduğu alanın güzel bir çevre düzenlemesiyle park haline getirilmesi lazım. Dünyanın heryerinde tarihi mekanların etrafında büyük parklar olur. Bu parklar sayesinde tarihi yer de ortaya çıkar. Gelelim finansman boyutuna,bir konser organize etmek hiç kolay değil. Sponsorlar kriz nedeniyle nakit sponsorluklardan kaçınıyorlar haklı olarak. Bizim sponsorlarımız maddi değeri olan, lakin nakit olarak yapılmayan sponsorluklar. Örneğin Ana sponsorlarımız olarak;  bize salonu veren Marmara Kolejini, sanatçılarımızın transferlerini yapan Akustik Travel’i, her konserimizde bize billboard desteğinde bulunan başta
Bodrum Belediye Başkanlığınıve diğer belediye başkanlıklarını, Bodrum’da sanata yakın olan  otel ve yemek
sponsorlarımızı sayabilirim.
Onlar ve sanatseverlerimiz bize destek verdiği sürece resitaller ve oda müziği konserlerini düzenleyebiliriz. Büyük orkestralar büyük bütçeler gerektiriyor. Zaman içerisinde belediyelerimizin destekleriyle bu konserleride gerçekleştirmek mümkün. Hatta ilkini, sanata yakınlığıyla tanıdığımız Sayın Belediye başkanımız Mehmet
Kocadon’un desteği ve  Bodrum Belediyesiyle bir işbirliği yaparak gerçekleştirdik. Yeni Yıl Sokak şženlikleri kapsamında 30 Aralık “GOLDEN HORN Bakır Nefesliler Beşlisini konuk ettik. Açık havada çok güzel bir konser verdiler. Yaptığımız etkinliklerin turizme katkı olarak geri dönmesini hedefleyerek bu tür sokak şenliklerinin giderek artmasını arzu ediyoruz. Bodrum iklim ve tarih açısından çok elverişli. Tarih turiz-mini sanatla birleştirerek , turizmi 12 aya yaymak mümkün diye düşünüyorum. Hatta bu bağlamda “Sanatın Turizmdeki Yeri” konulu bir panel düşünüyoruz.

GEÇMİşžTEN GELECEĞE KÜLTÜR VE SANAT İÇİN ELELE derneğimizin sloganı. Burada yaşadığımız toprakların üstünde daha önce yaşamış medeniyetlerden kalan kültür mirasını vurguladık, bugünkü medeniyet olarakta bizlerinde gelecek nesillere bir miras bırakma sorumluluğu vurgulanıyor. Bu sorumluluk sadece KARSANAT’ın sorumluluğu olamaz.
Bu aynı zamanda Bodrumluların üstüne düşen bir görev. Netice olarak elele verirsek ,birlikte büyük projelere imzaatabiliriz. Zaten dernek olmanın amacı da budur.

Yerli ve yabancılardan oluşan çok seviyeli bir seyirci kitlemiz var. Başta da söylediğim gibi biz talep üzerine arza başladık.Bugüne kadar sanatçılarımız bizden ücret almadan konserler verdiler. Yani asıl sponsorlarımız onlar oldular. Bir kültür ve sanat derneği olarak sanata ve sanatçıya destek olmak adına, bunun bir gün değişmesini arzu ediyorum.Ocak ayında bir “Yeni Yıl Opera Gala” konseri düşünmüştük. Ancak tüm arkadaşlar ocak ayında dolu olduklarını bildirdiler. Onlar gelemiyorsa biz gidelim düşüncesiyle bir gezi düzenledik.
Günübirlik gezimizde, Bafa/Heraklia, İzmir Arkeoloji Müzesi’ni gezip akşam İzmir Devlet opera ve Balesin’de, coşkulu ispanyol ritimleriyle dolu, birer perdelik 2 opera birden seyredeceğiz.
Ünlü ispanyol besteci Manuel de Falla ‘nın “La Vida Breve” (Tatlı hayat) ve Ruperto Chapi’nin ünlü ispanyol şair Garcilaso di Vega’nın h ayatının konu edildiği “La Muerte di Garcilaso” (Garcilaso’nun ölümü). Temsiller 22.15 te bitiyor. 22.30 da Bodrum’a dönüş.
20 şžubat’ta, geçen sene bize konser veren ve  yerli ve yabancı sanatseverler tarafından çok beğenilen Tenor Erdem Erdoğan ve Soprano Evren Kayacan’ı büyük istek üzerine tekrar konuk edeceğiz.

Mart’ta KARSANAT sanatçıları olarak bir konser düşünüyoruz.
Ayrıca Çağdaş Bale ‘yi konuk etmekistiyoruz. Nisan’da New York Metropolitan Opera’da sahne alan ilk Türk sanatçı Bas Burak Bilgili’yi konuk etmek istiyoruz. Girişim ve çalışmalarımız devam ediyor. Mayıs ve Haziran’da yine kültür gezileri ve Karya Barok ‘la konserler…


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Herodot’un hazineleri hala Bodrumluların hizmetinde…

Önceki Yazılar

BodrumlifeOcak 2010 Sayı 16 İçeriği

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ