Dibeklihan Sanat Köyü

2960 Kez Okundu





Dibeklihan Sanat Köyü  Dibekli Han Bodrum’un tam ortayerinde Yakaköy yolu üzerinde bir sanat köyü… Kendine özgü muhtarlığı bile var sembolik olarak… Sanat galerisi, müzesi, sanatçılar için atölyeler… Yaz boyunca düzenlenecek etkinlikleriyle Bodrum’un yeni bir buluşma noktası… Dibek Sofrası adında bir restoranı, kahvesi, çeşit çeşit dükkânları… Dükkânlarında Anadolu’nun dört bir yanından toplanmış otantik, artık kaybolmaya yüz tutmuş süs eşyaları… Herkesin kafasında çeşitli sorular “Bunca yatırım böyle bir yere yapılır mı?” “Bunun içinde bir iş var!” cinsinden yaklaşımlar…

Cenap Tezer bu eleştirileri o kadar sık alıyor ki “Aslında çok basit evler tasarlayıp, kolaylıkla

satılabilecek yepyeni bir “Tezer Sitesi” de yapılabilirdi. Yanına da uydurma bir sanat

galerisi, iki tane laf olsun diye dükkan konduruluverirdi. Ama dikkat ederseniz ortadaki yatırımın hepsi şu an Sanat Köyü’ne harcanmış. Dibekli Han’a girince farklı bir yapıyla karşılaşıyorsunuz… Hiç birşeyden kaçınmamış, hayalimizdeki yere varmaya çalışmışız.

Zaten yapacağımızı yapmışız.” diyor her defasında…

Hepsi son derece nitelikli, pahalı ve özenli yapılar… Her santimetrekaresiyle uğraşılmış titizlenilmiş.

Beton atılacak yerde kayrak kullanılmış, incecik duvarlar yerine kalın duvarlar ve sütunlar la çözülmüş bütün detaylar. Anadolu’dan sütunlar, kapılar, antika eşyalar hep bu “Sanat Köyü” biriminde kullanılmış. Yani yatırımın büyüğü zaten buraya harcanmış. Tek amaçları çevreye yapacakları evlerde kendi kafalarında ve sanata destek verecek, buradaki olguyu paylaşacak insanların yeralması…

Gülay ve Cenap Tezer’ın gerçekleştirdikleri Dibekli Han’da bu yaz boyunca etkinliklerin ardı arkası kesilmiyecek. Tüm yaz programı şimdiden hazır. Her hafta çeşitli video gösterileri yapılıyor. Gösteriler müzik ağırlıklı. Çeşitli ülkelerin sanatçılarının yaptıkları yöresel müzikler her hafta dev ekranda gösterilecek. Bunun yanında orta avluda ve sergi salonunda çeşitli sergiler düzenlenecek.

Sergilere göz atacak olursak 15 Haziran’dan itibaren yaz boyunca Kamil Masaracı (Cumhuriyet Gazetesi )’nın Aşk Vaziyetleri isimli karikatürleri sanat galerisinde sergilenecek.

15 Mayıs’ta açılan Anadoluda kaybolmakta olan el sanatları ve yaşatanlar 2 isimli çini, seramik, kap kacak sergisi, seramik sanatçıları ve zanaatkârları sergisi 18 Haziran’a kadar sürecek…

20 Haziran ‘da   açılacak Mimar, Ressam Haluk Mutlu’nun Resim Sergisi’nin ardından

02 – 15 Temmuz tarihlerinde büyük ilgi gören Anadoluda kaybolmakta olan

el sanatları ve yaşatanlar 3 sergisi açılacak. Bodrum’da yaşayan ve kendi deyişiyle bundan böyle yalnız “Camaltı” yapacağım diyen Sabri Nuray Gencel’in “Camaltı Sergisi 17 Temmuz -31 Temmuz tarihleri arasında gezilebilecek. “Takı”, Nükhet Anadol Tatari’nin sergisi Sanat Galerisi’nde 03 Ağustos – 18 Ağustos tarihleri arasında gezilebilecek.

“Anadoluda kaybolmakta olan el sanatları ve yaşatanlar 4 İpek, kumaş, işleme, oya, örgü,

zanatkârlar sergisi bu kez değişik türdeki el sanatlarını sanatseverlerle buluşturacak.

 

Bu yılın kapanış sergisinde Bilge Kandemir Güner’in çivilerle oluşturduğu tablolar 20 Ağustos – 31 Ağustos tarihleri arasında izlenebilecek…

 Dibekli Han Sanat Köyü’nde orta avlu’da Ender Güzey’in heykelleri sürekli olarak sergileniyor.

Dibekli Han, 15 Mayıs’ta sezonun ilk sergisi “Anadolu’da kaybolmakta olan el sanatları ve yaşatanlar 2” açıldı. Kalabalık bir davetli tarafından ilgiyle izlenen sergide Anadolu’nun her bir yöresinden toplanan çok sayıda kap, kacak, çini ve seramik işleri orta avluda ve sergi salonunda davetlilere sunuldu. Yörelerinin en usta sanatçı ve zanaatkârları tarafından üretilen ve Dibekli Han’da sergilenen eserler içinde tarihi eserlerin replikaları, günlük kullanım araçları, büyük küpler ve süs eşyaları ile yapımcıların yorumlarını taşıyan eserler ilgi çekti.

Açılış konuşmasını yapan emekli diplomat, araştırmacı Altay Gökakın’ın ardından yan sayfada tanıttığımız İsmail Yiğit kendini ve eserlerini tanıtan bir konuşma yaparak davetlileri bilgilendirdi.

Kapıdaki çanı çalarak açılışı gerçekleştiren Altay Gökakın’ın ardından gezilen sergide eski Türkiye güzellerinden Günseli Başar ve kitaplarında Mavi Yolculuğu anlatan Nükhet Anadol da ziyaretçi olarak


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Sandima 37 Suites

Önceki Yazılar

‘Çılgın kalabalıktan uzakta’

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ