Mandalina, Şeftali, Kavun, Karpuz… Şimdi kurutulmuş meyvelerden yapılan atıştırmalıklar mevsimi

125 Kez Okundu

 

Çiğ beslenme belki duyduğunuz belki uyguladığınız yada ilk kez duyacağınız bir kavram. Son yıllarda gittikçe artan bir hızla uygulayıcıları artıyor. Çıkış noktasında ki temel; canlı sebze, meyve ve tahıllardan maksimum yararı alıp hem fiziksel, hem ruhsal sağlığı koruyabilmek.
Bunun yolu ise sebze, meyve, tahıl ve kuru yemişleri pişirmeden, çimlendiler yada düşük ısıda kurutarak kullanmak. İşlenmiş gıdaları, anladığımız anlamda yemek alışkanlıklarını terketmek.
Biz ise bu hayat tarzı içinde düşük ısıda kurutulmuş meyve ve krakerleri hazırlamaya başlayarak alışkanlıklarınızı değiştirebileceğinizi bu damak tatlarının da en az diğerleri kadar özel olduğunu göstermeye çalışıyoruz.
Yıllar önce mandalina cipsi ve pestili yaparak başladık. Sonuç mükemmeldi. Mandalina kuruma aşamasında kendi meyve şekeri yoğunlaşıp hafif mayhoş bir lezzette sahip oldu.  şžeker ihtiyacınızı mükemmel bir şekilde karşılıyor.  Araya zaman girdi. Geçtiğimiz yıl elimizde var olan ve dökülerek heba olan mandalinası tekrar kurutmaya başladık. Daha sonra mevsiminde diğer meyveler ile devam ettik. İlk kez tanıtmaya başladığımızda bir çok kişi çok şaşırdı ama çok sevdiler. Bu gün kuruttuğumuz meyvalar mandalina dışında şeftali, kavun, karpuz, çilek, erik. Bunların hem cipsleri hem pestillerini yapıyoruz. Pestillerinde yine işlenmemiş badem, susam, kaju, keten tohumu kullanıyoruz.  bu işlemi ise özel bir makinada düşük ve sabit ısı kullanarak yapıyoruz.
Hızlı kent yaşamı içinde bize dayatılan katkı maddeleri ile sağlamlaştırılmış, raf ömrü uzatılmış besinlere inat biz hiç bir katkı maddesi, un, şeker, tuz ve nişasta kullanmadan her bir besini oldukları gibi kullananak özel tatlar oluşturmaya çalışıyoruz. Aldığımız tepkiler oldukça güven verici.

Cemile Uygur
Aysun Gözar
Fotoğraflar: Yiğit Uygur

 

Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Orda Rodos var Uzakta..

Önceki Yazılar

Kum Zambakları

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ