Karya’dan İyonya’ya Hamdi Topçu’nun kitabı Kitapevlerine.

2258 Kez Okundu





Bodrumlu yazar Hamdi Topçu’nun “Karya’dan İyonya’ya” kitabı geçtiğimiz günlerde Mozaik Kitapları tarafından yayınlandı. Her sayfası sizi Bodrum’la ilgili ayrı bir duyguya, ayrı bir bilgiye götürecek olan kitabı özellikle Bodrum ve çevresi ile ilgili daha önce hiç yazılmamış türden şeyler okumak isteyenlere tavsiye ederiz.
238 Sayfa.

Kitap hakkında yazılanlar:

Özkan Mert
Karya’dan İyonya’ya yolculuk: Tarih, doğa ve sıcacık insan ilişkileriyle örülmüş, sevgi, tutku ve bilgiyle yazılmış muhteşem bir gezi kitabı.
Bu gezilerin bazılarının içinde ben de vardım. Hamdi Topçu’nun coşkusu beni büyüledi.
İnsanın yaşamını değiştirecek bir kitap. Bu kitabı, başucu kitabı olarak ilan ediyorum.

Prof. Dr. T. Ayhan Çıkın                                                                                 Hamdi Topçu, yüzü doğaya, insana dönük bir ozan-yazar. Onun yazılarında Karya’dan -İyonya’ya binlerce yıllık geçmişin bugünle kucaklaşmasını görürsünüz. Onu okurken kendinizi bir antik kentte gladyatörler arasında hissederken birden şair olur şiire, ressam olur resme bulaşırsınız. Az sonra köylü olur zeytin, incir, pamuk toplar; pan olur menteşe dağlarından bozdağlara, Marsyas’ın nameleri eşliğinde nymphlerle dans ede ede şırıl şırıl akan derelerden sevdalarınızı taşırsınız. An gelir sizde nice Stratonike’lere âşık olur, Stratonikeia’lar kurmak için bu eşsiz coğrafyada tarihteki yerinizi almayı düşlersiniz.
Hamdi Topçu Halikarnas Balıkçısı’nın kurduğu bu bahçede "Karya bizim, Karyalılar biziz"diyerek tarihin coğrafyasını, coğrafyanın tarihini şiire, yazıya döküyor. Geleceğin "düş çiçeklerini" ekiyor topraklarımıza. Onunla aynı yörenin, aynı dönemin havasını teneffüs etmekten mutluluk duyuyorum.

Selçuk şžahin
Dostum Hamdi Topçu’nun Karya yazıları,  bu kitabı okuyana kadar pek farkında bile olmadığım Karya uygarlığı ve Karya ülkesini bütün görkemiyle gözlerimin önüne serdi. Bafa Gölü’nün, Çine Çayı’nın öykülerini, Karya’nın tanrıları Hekate’yi, Zeus Labrandos’u, Zeus Panamaros’u, Karya’nın simgesi çift ağızlı balta Labris’i hep o yazılardan öğrendim. Bu topraklarda binlerce yıldır varolan uygarlıkların, insanlığın bize emaneti olan, bu uygarlık değerlerini korumanın ve yaşatmanın görevimiz olduğuna bir kez daha inandım.


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Bodrum Yapımı benzersiz bir tasarım harikası şimdi AbuDhabi sularında. AD5

Önceki Yazılar

Eski Bodrum Fotoğrafları ‘Facebook’ta paylaşılıyor

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ