Gayık’tan Gulet’e

382 Kez Okundu

 

Gayık’tan Gulet’e

‘Bodrum Model Tekne Müzesi’ Proje Tanıtım Sergileri  Turunu Tamamlayarak Bodrum’daki sürekli ama geçici
Mekânında Halkın Ziyaretine Açılıyor…

Uzun bir süredir üzerinde düşünülen ve çalışılan ‘Bodrum Model Tekne Müzesi’ Projesinin tanıtımı ilk olarak, 16-24 Ekim 2010 tarihlerinde Bodrum’da gerçekleştirilen Bodrum Yat Festivali’nde gerçekleşti ve sergi  halkın ziyaretine açıldı.

‘Bodrum Yat Festivali’ öncesi Festival Komitesi Başkanı  Erman Aras, bana düşüncelerinden, Projeden söz ederek, festival süresince halkın ziyaretine açılacak bir sergileme için benden profesyonel yardım rica ettiklerini belirtti. Uzmanlık alanımdaki bu proje beni de insanlarıyla, mavituru ve guletleri ile Bodrum’u çok özetle sunmaya çalıştım.  Sergi salonuna koyduğum anı defteri’nin bizlere söylediği yüzlerce övgü, tebrik, teşekkür ve öneriler de “Bodrum Deniz Müzesi’ni istiyor…” diye oldu.
Bundan sonraki günlerde ‘Bodrum Model Tekne Müzesi’ projesinin tanıtım sergileri ve Bodrum’da kurulacak olan müze için Bodrum Ticaret Odası’na ‘danışmanlık’ hizmeti vermeye başladım.
Ziyaretçilerin yoğun ilgi ve isteği üzerine festival bitmesine rağmen 22 Kasım 2010 tarihine kadar uzatılan sergi, daha sonra arka arkaya aldığı davetleri değerlendirerek sırasıyla aşağıdaki şehir ve mekânlarda ziyaretçiler ile buluştu.

– Travel Turkey İzmir-İzmir                                       9 Aralık-12 Aralık 2010
– Boat Show CNR Expo-İstanbul                              11-20 Şubat 2011
– TBMM-Şeref Salonu-Ankara                               21-27 Mart 2011
– Ege Bölgesi Sanayi Odası,
Sanat Galerisi-İzmir    25-30 Nisan 2011

‘Bodrum Model Tekne Müzesi’  projesi nasıl hayat buldu? diye sorarsanız…
Projenin fikir babası Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı, Hüseyi Sağat’dır. Sunulduğunda Bodrum Ticaret Odası Meclis’inden büyük destek alan projeye, başta Muğla Valiliği ve İl Özel İdaresi olmak üzere Bodrum’daki birçok sivil toplum örgütü de büyük destek verdiler. Sonrasında proje sahibi Bodrum Ticaret Odası’nın doğru adımları ve girişimleri ile hayat bulma yolunda ilerliyor.

Bodrum’daki denizcilik kültürü çok eskilere dayanmaktadır. Bodrum’da yaşayan birçok aile geçimini nakliye, süngerci, trol ve ırıp gibi teknelerden sağlıyorlardı. Bu çok değerli kültüre sahip çıkmak, gelecek kuşaklar için kalıcı hale getirmek fikriyle ilk adımlar atılmış. Bodrum tipi teknelerin yeniden canlandırılması da diyebiliriz. Giritli bir ailenin çocuğu olan büyük usta Ali Kemal Denizaslanı’nın Bodrum’da yaşıyor olması, proje için güzel bir buluşma oluşturmuş. Ali Kemal Denizaslanı’nın tecrübe ve ilişkilerinden faydalanılarak, hayatta olan eski denizcilerle görüşülmüş. Görüşmeler sonucunda Bodrum’da öne çıkan öncelikle Tirhandil, Aynakıç ve Gulet tekneleri üzerinde durularak 85 model belirlenmiş, bütün teknelerin orijinal kopyaları ortaya çıkartılmış. Bu modellerden üretilmiş olan 28 tekne modeli şu anda hazır ve sergilenirken, ikinci parti tekne modelleri de tespit edilerek üretimde sıraya girmiş bulunuyor. Geri kalan tekne modellerinin de zaman içerisinde yapılması planlanmıştır.
Model teknelerin üretimine gelince;
Her biri çok ince işçilik ve sanatkarlık gerektiren bu tekneleri şu anda, Bodrum’daki atölyesinde  Usta, Sanatkâr Ali Kemal Denizaslanı ve yardımcıları tarafından birlikte inşa ediyorlar. Hazır parça ve makine kullanılmadan, tamamen el yapımı olan ve orijinaline sadık kalınarak yapılan bu teknelerden yılda 18-20 tane yapılması, 85 modelin dört sene içinde bitirilmesi planlanıyor.

Bodrum Ticaret Odası’nın bu güzel projesinde fikri sahiplenerek tanıtım sergilerinde ziyaretçilerle buluşan tekne modellerinin yapılmasında ve gelecek yıllarda da yapılacak olanlara Sponsor olan, destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz.

-Ali Kemal Denizaslanı
-Bodrum Belediyesi
-Bodrum Denizciler Derneği
-Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası
-Bodrum Ticaret Odası
-IMEAK Deniz Ticaret Odası
Bodrum Şubesi
-Muğla İl Özel İdaresi
-Muğla Valiliği
-Şöförler ve Otomobilciler Odası
Bodrum Şubesi

Usta/Sanatkâr Ali Kemal Denizaslanı, yılda bir tane bu model teknelerden yaparak kendi adına Sponsor oldu. Diğer ilgili kişi veya kurumların Sponsorluklarıyla model tekneler üretiliyor. 85 modeli tamamlamak için yeni sponsorlara ihtiyacımız var. Bu projeye destek vermek isteyen kişi ve kurumların isim ve logoları Sergi panolarımızda, basılı malzemelerde mutlaka belirtiliyor. Ayrıca, yakında açılacak olan Müzede de ‘Sponsorlar/Destek Verenler’ diye ayrı bir bölüm halinde yer alacak. İlgili olan herkes maddi desteğin yanı sıra bu tekneler ile ilgili anıları, bilgileri, hatıraları, fotoğraflarıyla da bize destek verebilirler

Bodrum Deniz Müzesi Mayıs Ayında Bodrum’da Kapılarını Ziyarete Açıyor…

Şimdiye kadar ‘Gayık’tan Gulet’e – Bodrum Model Tekne Müzesi Tanıtım Sergisi başlığıyla değişik platformlarda sergilediğimiz model teknelerimiz, Bodrum’un merkezinde geçici Müze mekânı olarak tahsis edilen güzel bir binada yerlerini alacaklar.  Bodrum Belediyesi’nin özel ilgi ve katkılarıyla onarım/restorasyonu yapılarak Müze olarak tahsis edilen bina, Mayıs ayı içinde ‘Bodrum Deniz Müzesi’ olarak kapılarını ziyarete açacak.

Müzemizin Misyonu; Bodrum’da yaşanmış denizcilik kültürünü, sanatını ve değerlerini yeni kuşaklara taşırken halkı eğitmek, bilgilendirmek, paylaşmak ve kalıcı olmaktır.
Mayıs ayında kapılarını açacak olan Müzenin bir başlangıç olacağını unutmayalım lütfen. Zaman içinde geliştirilecek bölümleri, özel etkinlikleri ve tüm donanımı ile Bodrum’un hak ettiği bir Deniz Müzesi olmasını arzu ediyor ve bu hedefle çalışıyoruz. Dünya standartlarında bir Müze sunduğumuzda, kıymetinin de bilineceğini düşünüyorum. Aynı zamanda Müze projemizle Bodrum, sadece güneş-deniz tatili, kumsalları ve barlarıyla tanınan bir belde olmaktan çıkarak, daha yüksek ve güzel bir platforma taşınacak, belde için-Türkiye için değerli bir kazanç olacaktır.

Sergi, Travel Turkey İzmir Fuarı’nın en ilgi çeken standı olarak beğeni kazanırken,
TBMM-Şeref Salonu’nda Çanakkale Şehitleri Anısına düzenlenen sergileme konsepti ile
oldukça fazla ses getirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın her iki sergimizi de
ziyareti ve tebrikleri bizleri fazlasıyla onurlandırdı.

 

SEMA SAGAT
Profesyonel hayatında; uzun yıllar Amerika’daki eğitim+kariyeri sonrasında İstanbul’daki (SSM)Sakıp Sabancı Müzesi’nin kuruluşunda, açılışında ve takip eden 10 yıl içindeki başarılı projelerin hayata geçirilmesinde görev alan yöneticilerden biridir. SSM’de bulunduğu yıllarda değişik
sorumluluklar üstlenmiş ve ses getiren güzel projelere imza atmıştır. 2008 yılında kendi
isteğiyle görevinden ayrılmaya ve 2009’da  Bodrum’a yerleşmeye karar vermiştir.
Halen yurtiçi, yurtdışındaki sanat ve kültür projelerine -Freelance- danışmanlık
hizmeti vermektedir. Aynı zamanda,
hobilerinden biri olan fotoğraf sanatında da çalışmalara devam etmektedir. Yurtiçi ve
yurtdışında kişisel ve karma birçok sergiye katılmıştır. Geçtiğimiz yıl (2010) Bodrum’da da
3 kişisel sergisi ziyarete açılmıştır.

 

Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Cafe Port Yeni Cruise Limanında

Önceki Yazılar

‘Kendi Başına’ isimli öyküsünden kahve üzerine…

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ