O. Gönenç ‘Çektiklerim’ Fotoğraf Kitabı Yayınlandı

1440 Kez Okundu





Bodrum’da yaşayan yazar-fotoğrafçı Gönenç’ın son kitabı “Çektiklerim”  Kasım ayında yayınlandı. Gönenç, 1940’ta Girit kökenli bir İstanbullu memur ailesinin tek çocuğu olarak doğdu. Aile geleneği uyarınca memur veya subay olacağına ortaokuldan sonra hayata atıldı. Kendi yaptığı defterleri okul kapılarında, tahta oyuncakları pazarlarda satmasının ardından kısa zamanda dört işçisiyle İstanbul oyuncak piyasasına üretim yapan küçük bir atölyenin sahibiydi.

“Kitabımın isminin ‘Çektiklerim’ olmasına bakmayın, bu güne kadar genellikle keyifli bir yaşamım oldu, böyle gideceğine de inanıyorum.
Bir zamanlar bir radyo reklamı vardı; “Her genç kızın rüyası, Zetina dikiş makinesi” diye. Bundan hareketle, her fotoğrafçının rüyası da bir fotoğraf kitabıdır. Ben gördüğünüz bu kitaba fotoğrafla süslü yaşamımın yetmişinci yılını geçtiğimde ancak kavuşabildim.
Gelenektir, fotoğrafçı kendinden söz ederken ‘Ne kadar erken yaşta’ fotoğrafla tanıştığından söz eder. İlkokuldaydım, babama yalvardım bana bir Kodak kutu makine alsın diye, almadı. Haklıydı, o bir dar gelirli memur, Kodak makine elli liraydı. Yine de evimizin duvarında annemin ve babamın Foto Sebah & Joaillier, beş yaşında benim Çemberlitaş Foto Turan imzalı portrelerimiz asılıydı. Ellilerin ikinci yarısında para kazanınca o kutu makineden bir tane almıştım. Sonra şansımı zorlayarak askerliğimi fotoğrafçı olarak yaptım. Üç yıl boyunca bir sürü fotoğrafik olay, o zamanlar deniz askerliği üç yıldı. Önce bir körüklü 6X6 Zeiss Ikon’um, ardından 24X36 Praktina Reflex’im olmuştu. Praktina’yla gece fotoğrafı uzmanı kesilmiştim; 100 ASA film, 22 Diyafram, Üç dakika poz! 1974’te ilk yurt dışına çıktığımda yanımdaki makine Agfa Optima 200’dü, yeşil yandı mı bas deklanşöre.”

Fotoğrafçı olarak yaptığı askerliğinden sonra önceki mesleğini İstanbul Ticaret Odası Sanayi şžubesi’ne kayıtlı bir küçük sanayici olarak sürdürdü. 1979’da ustabaşına devrettiği Gönenç Minyatür Sanayi, zamanının Türkiye’sinde büyük bir oyuncak ve hediyelik eşya firmasıydı. Günümüzde başka isim altında çalışmaktadır.

“Sadece anı fotoğrafı çekerek geçen yıllarımdan sonra 1981’de İfsak üyesi oldum. Kırk bir yaşında ciddi fotoğraf çalışmaya ancak başlıyordum. Önce bir, ardından ikinci Pentax’ım, biraz ilerleyince de 4,5X6 Bronica ETR-S’im olmuştu.”

Gönenç, Kitabının çıkmasının hemen ardından kitapla aynı ismi taşıyan “Çektiklerim”
 retrospektif fotoğraf sergisini düzenledi. 40 siyah beyaz fotoğraftan oluşan sergi 19 Kasım’da İFSAK salonlarında açıldı..


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Bodrum’un Tarihi Yel Değirmenleri için ‘Mutlu Son’ yakın!

Önceki Yazılar

Deniz Canlılarının Tükenişi, Balıkçılığın Dünü Bugünü ve Geleceği Sempozyumu Yapıldı

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ