Okullar yaşasın! Dereköy’deki okulun yeniden yaşama dönüşü.

2731 Kez Okundu





Türkiye’nin birçok köyünde okullar artık yaşamamakta..Köyün çocukları büyük merkezi ilköğretim okullarına taşınmakta ve köy okullarının kapıları kapalı durmakta. Köylerde kültürel hayatın merkezleri ya yokolmuş ya da camilere kaymış oluyor. Eskiden cıvıl cıvıl olan okul bahçeleri artık köyün çöpüyle dolu.

 

Bodrum civarında da bu durumda olan tam on bir okul var. Daha doğrusu: vardı – artık bir tanesi tekrar hayata döndü!

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Bodrum Uluslararası Habitat Kozası epey zamandır köy okullarının terkedilmiş durumuna üzülmekteydi. İlkokul olarak olmasa bile, bu okulların okul öncesi çocukların ve halkın eğitimi için kullanılmalarını hayal etmekteydi.

 

Bu iki sivil toplum kuruluşu, güçlerini birleştirip kendi imkânlarıyla bir okulu restore edebileceklerini düşündüler. Bu fikre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de sıcak baktı ve projeye destek verdi. Terkedilen köy okullarının arasından yarımadanın batısında bulunan Dereköy okulu seçildi. Hem bina sağlamdı, hem de emekli bir öğretmen olan köy muhtarı Hüseyin Can projeye gereken desteği vermeye hazırdı.

 

Uluslararası kozanın öncülüğünde basılan çocuk resimleri takviminin satışından elde edilen gelir maddi soruna çözüm getirdi. Bodrum yarımadasının en genç ressamlarının ortak eserleri olan ve birçok Bodrumlu işletmenin sponsorluğu ile ortaya çıkan takvim inanılmaz bir rakam – yaklaşık 20 milyar TL – net gelir sağladı!

 

Buna rağmen projenin gerçekleşmesi kolay olmadı. Sonuçta, burada devleti, yerel yönetimi, sivil toplum kuruluşlarını, hem de Türk diline ve bürokrasisine tam vakıf olmayan yabancıları, bir araya getirmek gerekiyordu. Burada yaşadığımız bütün zorlukları, bütün koordine edilmesi gereken çalışmaları vs. anlatmayacağım. Çünkü, bu hikâyenin en önemli mesajı şu olmalı: Bu fikrin doğuşundan sadece altı ay sonra, yani Kasım 2004’te, Fatma Öğretmen 15 çocuk ile anasınıfında ilkokul öncesi eğitime başladı. Diğer sınıfta ise Melike Öğretmen köyün 18 bayanına el işleri öğretmeye koyuldu.

 

Aradan geçen zamanda okulun kapı ve pencereleri yenilendi, çatısı onarıldı, tuvaletleri yeniden inşa edildi, iç ve dış boyası yapıldı, sınıflar modern ve fonksiyonel mobilya ile döşendi, eski öğretmen odasıkomple bir mutfak haline getirildi ve İzmir Alman Konsolosluğu yardımıyla her iki sınıfa klima takıldı. En son olarak da okulun parkı yeşillendirildi ve yeni ahşap oyuncak grubu getirildi.

 

Resmi açılışı şžubat 2005’te Bodrum Kaymakamı Osman Ekşi tarafından yapılan Dereköy Ana Sınıfı ve Halk Eğitim Odası artık Milli Eğitim’e ve Dereköy halkına ait. Yenilenmiş okullarını güle güle kullansınlar.

 

şžimdi sıra geriye kalan on okulda… Umarız ki yaptıklarımız başkalarına örnek olacak. Daha önce camları kırık damı dökülen bir binanın içinden tekrar çocuk seslerinin yükseldiğini işitmek kadar güzel bir duygu olamaz, buna inanın!              


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Mazı diye bir yer.. Bodrum’a yalnız 30 km ve keşfedilmeyi bekliyor…

Önceki Yazılar

”Bodrum değişir hep, ama ruhunu hiç kaybetmez.” Teomanın Bodrumu Üzerine

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ