Bale Festivalimiz 7. kez sahnelerini açıyor

2021 Kez Okundu





Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz altı yıl başarıyla gerçekleştirilen Uluslararası Bodrum Bale Festivali bu yıl yedincisi gerçekleştirmek için gün saymakta. Festival, evrensel sanat anlayışını koruyan, kaliteden ödün vermeyen anlayışıyla genç yaşına rağmen Bodrumlu sanatseverlerin ve turistlerin gözdesi durumunda.

Bodrum’un en uzun ömürlü sanat etkinliği olan Bodrum Uluslararası Bale Festivali, dünyaca ünlü bale repertuarlarının en güzel örneklerini ve Türk Bale sanatının özgün yapıtlarını her yıl aynı heyecan ve coşkuyla sanatseverlerin beğenisine sunmakta. Temsillere özellikle Bodrum’a gelen yabancı turistler büyük ilgi göstermekte ve her temsil %100 doluluk oranıyla gerçekleştirmekte.

 

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü organizasyonuyla 19 – 30 Ağustos 2009 tarihleri arasında Tarihi Bodrum Kalesi’nde düzenlenecek festivalin konuk ülkesi Fransa olacak.

 

“Bin kalp Atışı”

 

Festivalin 19 Ağustos’taki açılış temsilini sahne sanatlarının en özgür ifadesiyle hayat bulan modern dansın ülkemizdeki başarılı temsilcisi Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nun bu yıl prömiyeri yaptığı ve seyircinin büyük beğenisini kazanan “ Bin Kalp Atışı” adlı üç bölümlük eserle yapacak.

 

Enerjik yaşam tarzlarından, arayışlara kadar pek çok temayı üç ayrı bölümle seyirciyle buluşan yapıtta Johann Sebastian Bach’ın müzikleriyle hayat bulan “IN<fusion>IN” ve Fransa’nın tanınmış bestecisi Eric Satie’nin romantik müzikleriyle bezenmiş “Satie” adlı eserlerin koreografisi, daha önce de MDT ile Nocturne adlı eseri çalışmış ve yurtdışında da birçok başarılı esere de imza atmış olan Annabelle Lopez Ochoa tarafından yapıldı.

 

Koreografisi Modern Dans Topluluğu’nda Eğitmen ve Dansçı olarak görev alan Deniz Alp ve Ejder Keskin’e ait olan “Çekim” adlı eserde Emre Kesim’e ait deneysel müzikler kullanılmıştır.

 

 

Gençler için

“Tricote”

 

Konuk ülkemiz Fransa, Kafig Topluluğu “Tricote” adlı gösteri ile 22 Ağustos’ta sahne alacak . Koreograf Mourad Merzouki La Fontaine’nin fabllerinden özellikle çocuklara ve meraklı yetişkinlere yönelik “Meşe ve kamış” gösterisinin dans uyarlaması ile genç seyircilerle bağları yeniden kurarak Hip –Hop tarzında bir gösteri sunacak.

 

25-26 Ağustos 2009 tarihlerinde Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek olan “Harem” balesinin reji ve koreografisini; Türk tarih ve kültürüne bale çalışmalarıyla yaptığı katkılar ile tanınan Merih Çimenciler gerçekleştirdi.

 

Osmanlı İmparatorluğunun en parlak dönemlerinden bir kesiti bale adımlarıyla anlatan ve bu konudaki tek Türk balesi olma özelliğini taşıyan yapıtın dekor ve kostümlerini dünyaca ünlü Rus tasarımcı Alexandre Vasiliev hazırladı, dekor ve kostüm uygulama ise Çağda Çitkaya tarafından yapıldı. Osmanlı Usul Müziği seçkilerinden oluşturulan balenin ışık düzeni; Tahsin Çetin’e ait.

 

7. Bodrum Uluslararası Bale Festivali; Fransa’da Türk mevsiminin yaşandığı bu dönemde, Ankara Fransız Kültür Merkezi’nin sağlamış olduğu değerli katkılarla ülkemize davet edilen topluluklardan Marsilya Devlet Balesi’nin gösterisi ile sona erecek.   29-30 Ağustos tarihlerinde 2 gün sahne alarak festivalin kapanış temsilini gerçekleştirecek.

Birbirinden güzel 3 farklı koreografi ile sanatseverlerle buluşacak olan Marsilya Devlet Balesi ilk olarak Koreografisini Julien Lestel’in yapmış olduğu “Somewhere” ile sahne alacak. Eserde Neoklasik hareketlerin sınırlarının uzaklara taşındığı, teknik performansın, ahengin ve heyecanın birleştirilerek bedenlerin akıcı bir şekilde zincirleme hareketi gözler önüne serilecek.

 

2. eser “Herman Schmerman – Pas de deux” de ise klasik ve modern hareketleri karşılaştırarak ve ara hareketlerin tüm yelpazesini keşfederek, senkoplu caz ritimleri eşliğinde bir koreografi yapan William Forsythe, dansçıların arasındaki olağanüstü bedensel diyalogları ve kısa sololar eşliğinde, dansçılar ile seyirci arasında tüm dans bilgilerini sahneye aktarmaktadır.

 

«Herman Scherman» balesi hakkında Forsythe şunu demiştir : “Herman Scherman” ismini ilk defa Carl Reiner’in “Dead Men Don’t Wear Plaid” (1982) filminde Steve Martin tarafından duymuştum … belirli bir anlamı olmayan çekici bir başlık, dedim kendi kendime ; balede, entellektüel değeri de olmayan… sadece çok eğlenceli bir dans gösterisidir.”

 

Lucinda Childs’ın Adams’ın müziğinden esinlenerek koreografisini yapmış olduğu son eser “Tempo Vicino” müziğin, dansın ve dansçıların zaman ve mekan içerisinde birbirleriyle olan temaslarını, hareketlerinde uyum olmasına rağmen, dansçıların ortak temel olmadan mekan içerisinde hareketlerini anlatmaktadır.

 

Modern Dans ile açılan 7. Bodrum Uluslararası Bale Festival yine Modern Dans gösterileri ile bu kez Fransız dansçıların ve koreografların sunumuyla bizlere veda edecek…

Gerek son geceki gösteriler gerekse Kafig Topluluğu’nun Tricote adlı eserleri Fransız’ların dansa deneysel yaklaşımı

ve baledeki yeni arayışlarının da yan-

sımasını görmemiz açısından önemli.

 

Bodrum’un en uzun soluklu festivali için biletleri Biletix’te satılmakta, Ayrıca giriş kapısında da biletler satışa sunulmakta. Ancak geçen yılların dolulukları gözönüne alındığında önceden bilet alınması yer bulamama riskini ortadan kaldıracaktır.

 

İyi seyirler.


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Montigne, Türkiyenini En Büyük yelkenlisi denize indirildi.

Önceki Yazılar

Gündoğan’da küçük bir gezinti

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ