Bodrum’da kış yaşamı ve çiçekleri

7976 Kez Okundu





Bodrum ve yöresinde kış başlarında (aralık ayında) zeytinler iyice olgunlaşır. Bu dönemde yöredeki zeytinlik alanlarda dolaşırken dallara sopa ile vurulduğunu duyarsınız. Yere bir yaygı serilip zeytin ağaçlarının dalları çırpılarak meyveler toplanmaya başlar. Büyük zeytin ağaçlarına tırmanıp, ağaç üzerinde silkme yapılır.

Zeytin yörenin en eski bitkisel gelir kaynaklarından biridir. Toplanan zeytinler yağları çıkartılmak üzere yöredeki yağhanelere götürülürler. Yeni elde edilmiş zeytinyağının tadı çok güzeldir. Eskiden kışın buna kuru incir banılıp yenirdi. Zeytinyağı yöre yemeklerinin en önemli unsurudur. Tipik Akdeniz mutfağı gelenekleri yörede de etkindir.

Kışın bitkilerdeki ilkbahar hazırlıkları daha canlanır ve ortam günden güne daha renklenir. Sonbaharda çiçek açan bazı bitkiler çiçek açmayı kış başlarında da sürdürürler ve ayrıca yeni yeni bitkiler ortama katılırlar. Bunlar arasında zarif, leylak rengi çiçekleriyle Crocus pallasii (bir çeşit safran, çiğdem türü) yörenin yüksek tepelerini süsler, silcan (Smilax aspera), sarmaşık (Clematis cirrhosa) gibi sarılıcı, tırmanıcı bitkiler sonbaharda başlayan canlılıklarını bu dönemde de sürdürürler ve çiçekleriyle ortama güzellik katarlar.

İlkbaharda çiçek açacakların çoğu ilk yapraklarını bu mevsimde vermeye başlar. Özellikle şubattan itibaren çiçekler daha çok artar. Bu dönem kışla ilkbaharın birbirine iyice karıştığı zamandır. Yıldan yıla havaların durumuna göre bazen daha erken bazen daha geç çiçek açanlar olur, ilkbahar şenliğinin en güzel başlangıcını kış sonunda açan laleler (Anemone coronaria, A. pavonina) yapar. Kırmızı, mor, mavi çiçekleriyle ortamı donatırlar. Bazı yerlerde o kadar çok açarlar ki aralarından birine basmadan geçmeniz mümkün olmaz. Bu güzel bitkiler ilkbahar ortalarına kadar Yarımada’yı süslemeyi sürdürürler.

şžubat, çiçeklerin bollaştığının belirgin olarak görüldüğü bir aydır. Bu dönemde çiçek açanların çoğunluğu otsu bitkilerdir. Bunlar arasında açık mavi çiçekleriyle yer muşmulası (Mandragora autumnalis), sarı çiçekleriyle ekşi ot (Oxalis pes-caprae), mor çiçekleriyle morca (Romulea bulbocodium), sarı çiçekleriyle mele çiçeği (Ranunculus ficaria), sarı çiçekleriyle turp otu (Raphanus raphanistrum), çeşitli renklerde salep türleri sayılabilir.

Bu arada sarı çiçekleriyle azgan (Calicotome villosa), keçigevişi (Anagyris foetida) ve döşeklik (Spartium junceum, bilinen adıyla katırtırnağı) gibi çalı bitkileri de ortama katılırlar.

 

Türkiye’nin Bahçe Bitkileri ve Kent Çiçekleri
Ertan Tuzlacı, İş Bankası Yayınları 885 Sayfa

Türkiye’de yetiştirilen bitkileri tanıtmak amacıyla hazırlanan elinizdeki kitap, bahçe ve bitki meraklıları için çok kapsamlı ve özgün bir başvuru kaynağıdır. Kitapta 611 tür (alt tür ve varyetelerle birlikte 614 takson) bitki ile bazı cins ve türlere ait birçok kültür çeşidi, toplam 1.111 fotoğrafla okura sunulmaktadır. Yurdumuzun çeşitli yörelerinde yazarın yıllarca süren özel araştırmalarına ve kendi çektiği fotoğraflara dayanan bu kitapta kentlerimizin parklarında, bahçelerinde, avlularında, mezarlıklarında, yol kenarlarında ve diğer yerlerinde yetiştirilmiş olarak gördüğümüz ağaçlar, çalılar ve otsu bitkiler fotoğrafları ile tanıtılmaktadır. Bu bitkilerle ilgili bazı özel bilgiler verilmektedir. Kitap bitkileri tanıtıcı bir kılavuz niteliğinde olmakla birlikte özel bahçe düzenlemeleri için uygun bitkilerin ve ekim zamanlarının belirlenmesi konusunda bilgi edinilebilecek geniş kapsamlı bir kaynaktır.

Türkiye Bitkileri Sözlüğü: Ertan Tuzlacı, Alfa yayınları 1294 Sayfa
Bilimsel araştırmalara ve kanıtlara dayanarak hazırlanan bu sözlük Türkiye bitkilerinin günümüzde geçerli yerli adlarını ve bunların Latince karşılıklarını içermektedir. Kitapta ayrıca yerli adların saptandığı yöreler belirtilmiş, bu adların saptandığı yöreler belirtilmiş, bu adların kökenleri ve anlamları hakkında bilgiler verilmiştir. Sözlükte toplam 6831 yerli ad ve 2578 tür bulunmaktadır.

Bu kitap yurdumuzun bitkilerini yerli ve Latince adlarıyla tanımak isteyenler için geniş kapsamlı bir kaynaktır.

Prof.Dr. Ertan Tuzlacı’nın
“Bodrum’da Bitkiler ve Yaşam”
kitabından alıntıdır.

Fotoğraflar: 
Bodrumlife arşivi.


Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Bodrum’u kış aylarında mesken tutan sevimli göçmen kuşlar

Önceki Yazılar

Göç, Göçmen ve ‘Dedemin İnsanları’

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ