Ortakent’in Garaguy’u hala bir pınar…

221 Kez Okundu

Bodrum’dan Ortakent’e gelirken
Yalıkavak kavşağından sonra yaklaşık
750 m. ilerde Migros’a gelmeden yolun solunda
bir mekân Garaguy. Eskiden o meydanda iki kuyu
varmış; Melengeçli Kuyu ve Kara Kuyu. “Garaguy” tahmin edebileceğiniz gibi “kara kuyu”nun
halk dilindeki söylenişi. Bu meydan iki
kuyusuyla tam bir çeşme başıymış
eskiden. Kadınların sosyalleşme alanı,
gençlerinse yavuklularını görüp boy
gösterdiği bir çeşme başı…

Gel zaman git zaman bu çeşme başı, kentlerden göçenlerin kültüründe kaybolmuş. şžimdi o kuyular yok. Bir o kuyunun başındaki koca melengeç ağacı hâlâ orada, bir de hiç değilse çeşme başı çağrışımı yaptıran oluşumuyla Garaguy. Artık lokanta mı desem, kahve mi desem, restoran mı desem bilemedim Garaguy’a. Çay kahve içebileceğiniz, ev yemekleri -ne varsa o anda- gözleme, otlu börek yiyebileceğiniz, hiçbir yerde bulamayacağınız güzellikte yöresel reçeller, ev yapımı
makarna, erişte, tarhana ve benzeri yiyecekler satın alabileceğiniz gerçek bir dayanışma ve işbirliğiyle ortaya çıkarılmış bir yer.

Burayı size anlatmak gerek. Garaguy’un yöresel tatları, çayı kahvesi,  samimi ve temiz ortamına ek olarak biz Bodrum’da yaşayanları
ilgilendiren esas güzel tarafı burada verilen meslek edindirme ve aşçılık eğitimleri.

Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi – Kadem, İlçe Tarım Müdürlüğü, Bodrum Halk Eğitimi ve ASO Müdürlüğü’nün birlikte yürüttükleri “Kepçe Kepçe Bodrum Projesi”ne Ortakent Belediyesi de “Garaguy”  ile dahil olmuş.

Burada geçen uzun ve resmi kurum adları sizi yanıltmasın, sonuçta bu kurumları oluşturanlar da sizin benim gibi insanlar ve en üst kademesinden başlayarak her biri canla başla işin ucundan tutmuşlar. Ayrıca Bodrum Belediyesi – Kadem yöneticisi Banu Kalkan olsun, Bodrum Halk Eğitim Merkezi kurslardan sorumlu müdür yardımcısı Meral Kanıgür olsun gülen yüzleriyle sıcak kalpleriyle bu işe bakıyorlar. Öyle olmasa bir yerinden kopar, bu noktaya gelinemezdi kuşkusuz. Bu mekânı meslek edinmek isteyenlere, nitelikli işgücü arayanlara cevap verebilecek ve yüzlerce kişiye umut kapısı aralayacak bir yer
yapmışlar.

Garaguy sadece meslek edindirme ve aşçılık
eğitimi verilen bir yer olmakla kalmayıp, aynı
zamanda verilen eğitimin uygulandığı, üstüne
birkaç kuruş da harçlık bırakan bir yer haline
dönüşünce hem katılım artmış hem de
katılımcıların memnuniyeti. Bu kursa katılanlar daha kursu bitirmeden -en çok da yeni açılacak Acıbadem Hastanesi’nde- iş bulmaya başlamışlar.

Avrupa Birliği uyum yasalarına göre pek yakında uygulanmaya başlayacak olan yönetmelikler,
lokanta ve benzeri yerleri açacak olan kişilerin “ustalık belgesi”ne sahip olmasını gerektiriyor. “Ustalık belgesi”ne ek olarak “usta yetiştirici
belgesi” olan kişilerin yanında çalışan çırakların –en fazla 6 kişi- maaşının üçte ikisini, SGK primi ve vergisinin ise tamamını devlet karşılıyor.

Garaguy’da verilen aşçılık meslek edindirme kursu; çıraklık, ustalık ve usta öğreticisi eğitimi olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Tüm bu
eğitime haftada iki tam gün devam edildiğinde yaklâşık 3,5 yılda tamamlanıyor. En önemlisi de Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bu belgenin
uluslararası geçerliliği de olması.  Ne diyelim! Hayırlı uğurlu olsun ve sürsün bu proje dileğiyle…

 

Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

Eski Bodrum Fotoğrafları ‘Facebook’ta paylaşılıyor

Önceki Yazılar

Nedir bu ‘organik ürünler’? Bir ‘Organik Ürün’ macerası

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ