Kış ayları boyunca Bodrum’u mesken tutan Kanada’nın ‘Süper şef’i, ‘Yemek Tanrısı’ Byron Ayanoğlu’ndan Dostluk ve Yemek Hikayeleri

454 Kez Okundu

Kış ayları boyunca
Bodrum’u mesken tutan
Kanada’nın
“Süper Şef”i,
“Yemek
Tanrısı”
Byron Ayanoğlu’ndan
Dostluk ve Yemek
Hikayeleri

“İstiridye Üstü Girit”

Mick Jagger’ın da aşçılığını yapmış Kanada’nm ünlü yemek yazarı, düşlerini süsleyen Girit sahillerinde, küçük bir lokanta açmaya kalkarsa neler olur?
Kanada’nın “Süper Şef”i, “Yemek Tanrısı” bu sıfatlarını geride bırakarak, tarihinin ve köklerinin izinde, sakin bir tatil için Girit’e gider.
Ancak Yunan tragedyalarındaki gibi, kader herşeye galip gelir. Havaalanında rasladığı dostu Theo ile sohbeti, bu tatili bambaşka bir sürece dönüştürür.
Giritlilerin kültürü, ince yaşama zevki ve karmaşa yaratma kapasitesi, kuzeyin soğuk ülkesi Kanada’dan gelen Ayarıoğlu’na bir keyif evreninin kapısını aralar.
Acı-tatlı lezzetiyle yolaradiko, püsküllü papoules; Vorizia’nın keçi peyniri, Anogia’nın aromalı yoğurdu, Sıtkı’nın yasemin ve portakal kokulu sızma zeytinyağları ve Akdeniz’in en leziz balıkları, Ayanoğlu’nun aktardığı bu Girit hikâyesine lezzet katan yiyeceklerden sadece bir kısmı…

Geçtiğimiz kış  boyunca Bodrum’da yaşayan Byron Ayanoğlu Erenler Sofrası’nda gerçekleşen Türk Yemekleri kurslarına katılmış…
Ardından  hünerlerini önce kursiyerlere sonra da tüm Bodrumlulara düzenlenen özel Girit Yemekleri  gecelerinde tattırmış…

1958’de ailesiyle Kanada’ya göç etti. Montreal’deki McGill Üniversitesi’ni bitirdi. Kanada’nın en ünlü gurme-yazarlarından biri oldu. 14 tiyatro oyunu yazdı; bir film senaryosuna imza attı, bir belgesel yönetti. Love in the Age of Confusion (Karmaşa Çağında Aşk) adında bir romanı, sekiz yemek kitabı, üç restoran rehberi yayımladı. Montreal The Gazette, Tororıto Star ve NOW başta olmak üzere pek çok dergi ve gazetede 20 yılı aşkındır yemek yazıları yazmaktadır.

 

Konu Yazarı :

Yorumlarınızı Yazın

Your email address will not be published.

Sonraki Yazılar

‘Kendi Başına’ isimli öyküsünden kahve üzerine…

Önceki Yazılar

Cevizli Top Kabak Dolması

En Son Yazılarımızdan Seçmeler

Bodrum’un Sarnıçları

Bodrum’un Sarnıçları Bu yazı Bodrumlife Dergisinin Sonbahar 2022 Sayısında yayınlanmıştır. Yazı: Mimar Sedef Nazan DEVELİ